Ruhsal travma nedeniyle başvuran olgularda travmanın ihanet boyutunun sosyal kognisyon ile ilişkisi
The relationship between betrayal severity of trauma and social cognition in cases refer to trauma history
- Tez No: 630802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNEVVER HACIOĞLU YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İhanet Travması, Sosyal Kognisyon, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Zihin Kuramı
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı Psikoterapi Eğitim ve Tedavi Merkezi'ne travmatik yaşantı sebebiyle TSSB tanılı veya TSSB belirtileriyle başvuran hastaların demografik ve klinik durumlarının tanımlanması, yaşadıkları travmatik olayların ihanet boyutunun değerlendirilmesi, ihanet düzeyi yüksek ve düşük olan travmatik yaşantıların zihin kuramı becerilerine olan etkisinin araştırılmasıdır. YÖNTEM: Hastanemiz Psikoterapi Eğitim ve Tedavi Merkezi'ne 1 Ocak 2019- 30 Haziran 2019 tarihleri arasında ruhsal travmaya bağlı psikiyatrik yakınmalar ile başvuran, DSM-5'e göre TSSB dışında majör bir psikiyatrik bozukluk tanısı almayan ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 71 olguya Sosyodemografik Veri Formu, Kısa İhanet Travması Anketi (BBTS), Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği (CAPS-5), İz Sürme Testi A/B (İST), Gözlerden Zihin Okuma Testi (GZOT), 9 Eylül Zihin Teorisi Ölçeği (DEZTÖ), Gaf Testi, İma Testi ve Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği(ODÖ) uygulandı. BULGULAR: Araştırmamızda değerlendirilen örneklem grubunun %80,3'ünü kadın hastalar oluşturmaktadır. Hastaların %5,6'sı araç kazası, %35,2'si cinsel travma, %19,7'si fiziksel şiddet, %1,4'si iş kazası, %7'si psikolojik şiddet, %2,8'i cezaevi yaşantısı, %12,7'si terör saldırısı ve %15,5'i bir yakınının travmatik kaybı nedeni ile ruhsal tedaviye başvurduğunu bildirmiştir. Travmatik yaşantıların, %35,2'sinin birinci derece akraba, %11,3'ünün yakın akraba, %5,6'sının tanıdık, %18,3'ünün yabancı ve %5,6'sının arkadaşlar tarafından oluşturulduğu bulundu. Hastaların %40,8'i travmatik olaya neden olan saldırganı halen gördüğünü bildirdi. Hastaların %54,9'unda ihanet düzeyi yüksek travma öyküsünün olduğu, %51,7'sinde 18 yaş öncesi ihanet düzeyi yüksek travma öyküsünün olduğu, %90,1'inde birden fazla travmatik yaşantı olduğu değerlendirildi. İhanet düzeyi yüksek travmatik yaşantı öyküsü olan ve olmayan hastalar karşılaştırıldığında ZK alt testlerinden DEZTÖ Kontrol toplam puanı ortalamalarının istatistiksel açıdan anlamlı derecede (Z=-2,67, p=0,008) farklı bulundu. Aynı gruplar arasında cinsiyet oranlarının (X2=7,90, p=0,005) istatistiksel açıdan anlamlı derecede farklı olduğu; iki grup arasında diğer demografik özelliklerin istatistiksel açıdan anlamlı derecede farklı olmadığı (p>0,05) görüldü. İki grup arasında özkıyım girişimi sayısı oranlarının istatistiksel açıdan anlamlı derecede farklı olduğu (X2=9,46, p=0,009) bulundu. Yakın çevre desteği durumu oranlarının (X2=22,44, p0,05) bulundu. İhanet travması düzeyi yüksek yaşantı öyküsü olan hastalarda GZOT olumsuz duygular alt ölçek puanları ve TSSB yeniden yaşantılama belirti puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı derecede pozitif ilişki olduğu (r=0,352, p=0,028) bulundu. Cinsel travması olan ve olmayan hastalar arasında GZOT olumsuz duygular alt ölçek puan ortalamalarının istatistiksel açıdan anlamlı derecede (Z=-2,14, p=0,032) farklılık olduğu, cinsel travması olanların olumsuz duyguları okuma puanlarının daha yüksek olduğu saptandı. SONUÇ: Örneklemimizdeki olguların çoğunluğunun hayatında en az bir kez ihanet travması yaşadığı görüldü. Olguların yarısına yakını saldırganlarını halen görmekte idi. Bu sonuçlar ihanet travmasının hayatın içinde ne kadar yaygın olduğunu göstermektedir. Buna rağmen yüksek düzey ihanet travması yaşayan olguların sosyal kognisyon becerilerinde belirgin bozulma olmadığı, dikkatleri ile ilgili yetersizlikleri olduğu görüldü. Yüksek düzey ihanet travmasının özkıyım girişimi üzerindeki etkisi kişinin en yakınları tarafından travmatize edilmiş olmasının yıkıcı sonuçlarından biri olarak görülebilir. Araştırma bulgularımıza göre kadınlar ihanet travması açısından erkeklere göre daha risklidir ve yakınları tarafından erkeklere göre daha yüksek oranda travmaya maruz kalmaktadırlar. İhanet travması yaşamış olmak kişinin geçmiş yaşantısı, kişilik özellikleri, sosyal desteği, tedavi öyküsü vb. sebepler ile birlikte değerlendirildiğinde kişinin bakış açısı alma ve karar verme becerilerini geliştirebilir veya kötüleştirebilir. Bunun dışında çalışmamızda travmatik yaşantı çeşitleri karşılaştırıldığında cinsel travmaların sosyal kognisyon becerileri üzerinde olumsuz etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to describe the demographic and clinical status evaluating the betrayal severity of their traumatic memories, examine the theory of mind skills in those who experienced high and low levels of betrayal trauma of patients diagnosed with PTSD or admitted with PTSD symptoms who referred to our Pyschotherapy Education and Treatment Center. METHOD: 71 patients who applied to the Psychotherapy Training and Treatment Center of our hospital between January 1/ 2019 and June 30/ 2019 with psychiatric complaints due to mental trauma, who were not diagnosed with a major psychiatric disorder other than PTSD according to DSM-5 and who met the inclusion criteria of our study, were performed sociodemografic data form, Brief Betrayal Trauma Survey (BBTS), Clinician Administered PTSD Scale edited upon to DSM-5 (CAPS-5) and tested with Trail Making Test A/B, Reading the Mind in the Eyes Test (RMET), Faux Pas Test and Hinting Task. RESULTS: 80.3% of the sample group in the study constituted by female patients. %5.6 of patients reported that they referred to our clinic because of car accidents, %32.5 sexual violence, %19.7 physical violence, %1.4 work accidents, %7 psychological violence, %2.8 imprisonment, %12.7 terrorist attack, %15,5 loss of a relative. The perpetrator of traumatic experiences was 35.2% a first-degree relative, 11.3% a close relative, 5.6% a familiar one, 18.3% a stranger and 5.6% a friend. %40.8 of the subjects indicated that they still see the perpetrators. We also determined 54.9% of the patients had a history of high level betrayal trauma, 51.7% of them had high level betrayal before 18 years of age, and 90.1% had more than one traumatic experience. %73,2 of patients were diagnosed with PTSD recently. Theory of mind test scores of subjects with high betrayal trauma history by comparison with low betrayal trauma history, only DEZTO control scores were found significantly different (Z=-2,67, p=0,008). Betrayal trauma severity has statistical gender differences. Other demografic status has not significant difference between two groups. There was a significant correlation between number of suicidal attempt and betrayal trauma severity(X2=9,46, p=0,009).