Etkin bir pazarlama yöntemi olan franchising sisteminin hizmet pazarlaması sorunlarına getirdiği alternatif çözümler
- Tez No: 63126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MİTHAT ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma, hizmetlerin özellikleri, franchising, franchise, franchise vericisi, franchise alıcısı, Internationalization, characteristics of services, franchising, franchise, franchisor, franchisee
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Bu çalışma, hizmet sektöründe faaliyette bulunan hizmet işletmelerinin hizmetlerin özelliklerinden kaynaklanan hizmet pazarlaması sorunlarına alternatif çözümleri bulabilmesi ve bunu sağlayacak uluslararasılaşma stratejisini belirlemesine yöneliktir. Mal ve hizmetlerini hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda tüketici istek ve ihtiyaçlarını tatmin edebilmek için pazarlama girişiminde bulunan hizmet işletmeleri, hizmetlerin özelliklerinden kaynaklanan hizmet pazarlaması sorunlarına çözümü sağlayacak olan franchising sistemini detaylı biçimde incelemektedir. Hizmetleri geleneksel mallardan ayıran soyut olma, eşzamanlılık, heterojen olma ve kolay heba olabilirlik özelliklerinden kaynaklanan sorunların en önemlileri arasında personel eğitiminin yetersizliği, üretilen hizmetlerin kalitesiz oluşu ve tutundurma çabalarının eksikliği bulunmaktadır. Yapılan araştırmanın sonucunda, özellikle uluslararası pazarlarda franchising sisteminin uygulanması sayesinde bu sorunlar ortadan kaldırılmıştır. Diğer taraftan, ülkemizde bu sistemin özellikleri tam olarak bilinmediğinden dolayı hizmet işletmelerinin hizmet pazarlaması sorunlarına çözümler üretmekte zorluk çektikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT This study is related with the finding of alternative solutions to services marketing problems resulting from the characteristics of services by the service firms operating in the service sector and determination of internationalization strategy which is going to provide these solutions. The service firms attempting to market the goods and services in both national and international markets for the purpose of satisfying the needs and wants of the consumers, examine the franchising system in detail that will be supplying the solutions to services marketing problems originating from the characteristics of services. The most significant problems resulting from the intangibility, inseparability, heterogeneity and perishability features that separate services from traditional goods are the inefficiency of personnel training, poor quality of services and lack of promotional efforts. According to the results of research, these problems have been solved particularly thanks to the application of franchising system in the international markets. On the other hand, it has been observed that the service firms have difficulty in creating solutions to services marketing problems due to the fact that this system is completely unknown in our country.