BİST iletişim endeksine kayıtlı şirketlerin finansal performanslarının TOPSIS, MOORA-ORAN ve COPRAS yöntemleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of financial performances of companies registered to the BIST communication index by TOPSIS, MOORA-RATE and COPRAS methods
  1. Tez No: 631286
  2. Yazar: YUNUS YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Performans Analizi, Turkcell, Türk Telekom, TOPSIS, MOORA-ORAN, COPRAS, Financial Performance Analysis, Turkcell, Turk Telekom, TOPSIS, MOORA-RATE, COPRAS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal Piyasalar ve Yatırım Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnsanlık tarihinden bugüne iletişim her zaman çok önemli bir kavram olmuştur. Birçok şekilde iletişim sağlanmaya çalışılsa da son 200 yılda teknolojinin de gelişmesi ile birlikte uzak mesafeler arası iletişim de gelişmeye başlamış ve günümüzün en önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir. Sektörün bu denli büyümesi çok sayıda şirketin bu alanda hizmet sunmasını sağlamıştır. İletişim sektörü bir kenara önem kazanan bir diğer kavram da performans kavramı olmuştur. Performans kavramı içinde de finansal performans kavramı daha çok önem kazanmıştır. Finansal performans ölçümleri yaygınlaşmaya başlamış ve çok sayıda yöntem geliştirilmiştir. Özellikle çok kriterli karar verme yöntemleri (ÇKKV) çok sayıda kriteri aynı anda analize dahil etmesi ve daha sağlıklı ve kapsamlı sonuçlar vermesi açısından finansal performans ölçümünde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. ÇKKV yöntemleri ile yapılan finansal performans ölçümleri sayesinde performansı ölçülen şirketlerin güncel durumu analiz edilebilir, sektörün ve şirketlerin geleceğe dönük öngörüleri belirlenebilir, şirketin performansına göre yatırımcılar yatırım kararı alabilir ve diğer şirketler ile kıyaslama yapılarak rekabetteki konumları belirlenebilmektedir. İşte bu çalışmanın amacı da Borsa İstanbul(BİST) 'da iletişim endeksine(XILTM) kayıtlı telekomünikasyon şirketlerinin 7 yıllık (2012-2018) verileri ile finansal performans değerlendirmesi yapmaktır. Bu analizi gerçekleştirebilmek için ÇKKV yöntemlerinden TOPSIS, MOORA-ORAN ve COPRAS yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada öncelikle şirketlerin belirtilen yıllardaki finansal oranları hesaplanmış, TOPSIS, MOORA-ORAN ve COPRAS yöntemleri kullanılarak her üç yöntemde de ayrı ayrı olarak yıllara göre şirketlerin finansal performans sıralamaları elde edilmiş ve elde edilen tüm sonuçlar arasında karşılaştırma yapılmıştır. Ayrıca çalışma ile ÇKKV yöntemlerinin etkinliği de ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Communication has always been a very important concept since the history of humanity. Although communication has been tried in many ways, with the development of technology in the last 200 years, communication between long distances has started to develop and has become one of the most important sectors of today. The growth of the sector has enabled many companies to provide services in this field. Aside from the communication sector, another concept that gained importance was the concept of performance. The concept of financial performance has also gained importance within the concept of performance. Financial performance measures have started to become widespread and many methods have been developed. In particular, multi-criteria decision-making methods (MCDM) have started to be widely used in financial performance measurement in order to include many criteria at the same time and to provide healthier and more comprehensive results. Thanks to the financial performance measurements made with the MCDM methods, the current status of the companies whose performance is measured can be analyzed, the future prospects of the sector and companies can be determined, investors can make investment decisions based on the company's performance and their position in the competition can be determined by comparing with other companies. The aim of this study is to make a financial performance evaluation with 7 year (2012-2018) data of telecommunications companies registered in the communication index (XILTM) in Borsa Istanbul (BIST). To perform this analysis, TOPSIS, MOORA-ORAN and COPRAS methods were used. In the study, firstly, the financial ratios of the companies in the specified years were calculated, the financial performance rankings of the companies were obtained by using the TOPSIS, MOORA-RATE and COPRAS methods separately by years and comparisons were made between all results obtained. In addition, the effectiveness of the MCDM methods has been revealed with the study.