Medikal görüntülemede gate simulasyonları yoluyla dual-izotop uygulamaları ve enerji çözünürlüğü araştırmaları
Dual-isotopes applications and energy resolution research through gate simulations in medical imaging
  1. Tez No: 631346
  2. Yazar: YUSUF ŞENGELEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN KUDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Physics and Physics Engineering, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: PET, SPECT, GATE, Çift İzotop, PET, SPECT, GATE, Dual Isotopes
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tıbbi görüntüleme, sağlık bilimleri için teşhis ve tedavide önemli teknikleri kapsamaktadır. Nükleer tıp ve radyoloji bölümünde tanı için kullanılırken radyoterapi bölümlerinde tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Bilgisayarlı Tomografi (BT) X-ışınları ile vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturan bir radyolojik yöntemdir. SPECT (Single Photon Emission Computerized Tomography) tek foton yayan bilgisayarlı tomografi sistemidir. SPECT tekniğinde vücuda verilen radyofarmasötik maddelerden tek doğrultuda yayılan gamma fotonları, SPECT dedektörleri tarafından detekte edilerek bilgisayar ünitesinde işlenerek kesitsel görüntünün oluşturulması prensibine dayanır. PET (Positron Emission Tomography) bir pozitron emisyon tomografi sistemidir. PET tekniği organ ve dokularda ortaya çıkan fonksiyonel değişikleri gösteren etkinliği kanıtlanmış bir nükleer tıp görüntüleme tekniğidir. Bu çalışmada, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafından geliştirilen Geant4 benzetim yazılımı kapsamında oluşturulmuş GATE (PET ve SPECT benzetim kütüphanesi) kullanılarak ikili izotop uygulamaları için PET ve SPECT benzetimleri gerçekleştirilmiştir. Kaynak olarak C11 ve Cu60 radyoizotopları seçilmiştir. Sanal ortamda oluşturulan kurulumlarda uygun çözünürlükler ve kaynaklar arası mesafeler taranarak yarı yükseklikteki tam genişlik (FWHM), yoğunluk ve kontrast gibi parametrelerdeki farklar sunulmuştur. İstatistiksel olarak ki-kare yöntemi uygulanarak, PET ve SPECT simülasyonlarında bahsedilen parametrik farkların anlamlılık seviyelerinin gösterilmesi hedeflenmiştir. Elde edilen sonuçlar, istatistiksel olarak karşılaştırıldığında görüntüleme cihazlarının ikili izotop metodu ile klinik uygulamalarda hangi koşullarda kullanılabileceğine karar verilebilir.
Özet (Çeviri)
Medical imaging is consist of important methods for diagnosis and treatment for health sciences. While it is used for diagnosis in the nuclear medicine and radiology department, it is used for therapeutic purposes in radiotherapy departments Imaging is obtained with X-rays and ionizing radiation sources. Computed tomography (CT) is a radiological method that creates a cross-sectional image of the examined area of the body with X-rays. SPECT is a single photon computerized tomography system. In the SPECT technique the gamma photons emitted in one direction from radiopharmaceuticals given to the body are detected by SPECT detectors and then processed by creating a cross-sectional image in the computer unit. PET is a positron emission tomography system. PET device is the name of a nuclear medicine device that displays normal or pathological tissues in which metabolic radioactive agents injected through a vascular route accumulate. In this study, PET and SPECT simulations were performed for dual isotope applications using GATE (PET and SPECT simulation library) created within the scope of Geant 4 simulation software developed by the European Center for Nuclear Research (CERN). C11 and Cu60 radioisotopes are chosen as sources. In the installations created in the virtual environment, the differences in parameters such as half maximum full width density and contrast are presented by scanning the appropriate resolutions and distances between sources. By applying the chi-square method statistically, it is aimed to show the significance levels of the parametric differences mentioned in PET and SPECT simulations. With the obtained results, when compared statistically, it can help to decide under which conditions the imaging devices can be used in clinical applications with the dual isotope method.