Hipoksik iskemik ensefalopati nedeni ile hipotermi uygulanan bebeklerin erken çocukluk döneminde gelişimsel değerlendirmeleri
Developmental evaluation of children receiving hypothermia treatment due to hypoxic ischemic encephalopathy in early childhood
- Tez No: 631350
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE BAHAR BİNGÖLER PEKCİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipoksik iskemik ensefalopati, hipotermi, gelişimsel değerlendirme, Hypoxic ischemic encephalopathy, hypothermia, developmental assessment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş: Hipoksik iskemik ensefalopati neonatal ensefalopatinin (HİE) çoğundan sorumludur ve akut ilerleyici bir ensefalopati tablosudur. Yenidoğanlarda ölüm erken dönemde akut nörolojik hasar ve uzun dönemdeki ciddi gelişimsel hasarların önemli bir nedenidir. Hipotermi HİE için önerilen tek nöroprotektif tedavi yöntemidir. Amaç: Bu çalışmanın amacı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF) Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2015-2019 tarihleri arasında HİE nedeni ile hipotermi tedavisi alan bebeklerin 18-72 ayda kesitsel olarak gelişimsel değerlendirmelerinin yapılmasıdır. Gereç ve Yöntem: AÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji ve Gelişimsel Pediatri Bilim Dalları tarafından 2015 – 2019 tarihleri arasında izlenen, özgeçmişinde yenidoğan döneminde hipotermi tedavisi almış olan 18-72 ay arasında bulunan toplam 37 çocuğun prenatal, natal ve postnatal özellikleri incelenmiş, Gelişimsel Pediatri Bilim Dalı'nda gelişimsel değerlendirmeleri yapılarak bilişsel, dil/iletişim ve hareket alanlarında gelişimsel durumları belirlenmiş, çocukların fizik muayeneleri, işitme ve görme değerlendirmeleri yapılmıştır. Çocukların gelişimlerini etkileyen hipotermi tedavisine ait özellikler (Sarnat evresi, hipotermi tedavisine başlama zamanı) ve sosyokültürel özellikleri ile gelişim durumları arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Bulgular: Otuzyedi çocuktan 21'inde (%56,8) en az bir gelişimsel alanda (bilişsel, dil ve/ya da hareket) gecikme saptanmıştır. Hipotermi tedavisine 3 saatten sonra başlanan çocukların dil gelişimi alanındaki gelişimsel değerlendirme puanlarının 3 saatten önce tedaviye başlanan gruba göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Sarnat evresi ile hareket alanındaki gelişimsel değerlendirme puanlarının ters orantılı olduğu görülmüştür. Anne eğitim düzeyi ile çocukların gelişimsel durumları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Bu bulgular, hipotermi tedavisi alan yenidoğanların gelişimlerinin farklı düzeylerde etkilenebileceğini, bu nedenle standart gelişimi değerlendirme araçları ile düzenli izlemlerinin önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hypoxic ischemic encephalopathy (HIE) is an acute progressive encephalopathy is responsible for most of the neonatal encephalopathy cases. It is an important cause of newborn mortality, acute neurological damage in the early period, and serious developmental damage in the long term. Hypothermia is the only recommended neuroprotective treatment method for HIE. Aim: The aim of the study is to perform a cross-sectional developmental evaluation of children at 18-72 months of age who received hypothermia treatment due to HIE at Ankara University School of Medicine (AUSM) Neonatal Intensive Care Unit between 2015 and 2019. Material and Method: The prenatal, natal and postnatal characteristics of 37 children between 18 and 72 months of age, who were followed-up by the AUSM Department of Pediatrics, Neonatology and Developmental-Behavioral Pediatrics Divisions between 2015 and 2019 and received hypothermia treatment in the neonatal period, were examined. A comprehensive developmental evaluation of the children was performed in the developmental-behavioral pediatrics division and their developmental status in cognitive, language/communication and motor areas were determined. Physical examinations and audiovisual evaluations were made cross-sectionally. The characteristics of hypothermia treatment affecting the development of children (Sarnat stage, time of initiation of hypothermia treatment), and the relationship between sociocultural characteristics and their developmental status were analyzed. Results: Developmental delay was found in 21 (56.8%) of 37 children in at least one area (cognitive, language, and/or motor). In cases where hypothermia treatment was initiated after 3 hours, in the field of language developmental evaluation scores were lower compared to cases where hypothermia treatment was initiated before 3 hours. A negative correlation was found between Sarnat stage and developmental evaluation scores in the motor area. There was no significant relationship between the mother's education level and children's developmental status. Conclusion: These results showed that the development of children receiving hypothermia treatment may be affected at different levels. Therefore, regular follow-up with standard development assessment tools is important.