Üniversite öğrencilerinde sosyal kaygı ile kendini gerçekleştirme ihtiyacı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between social anxiety and self-actualization needs in university students
- Tez No: 824736
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFÜ İLGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Kaygı, Kendini Gerçekleştirme, Sosyal Kaygı, Student, Anxiety, Self-Realization, Social Anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde sosyal kaygı ile kendini gerçekleştirme ihtiyacı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanınörneklemini Türkiye'de önlisans, lisans ve lisansüstü öğrenim görmekte olan 401 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği (LSKÖ) ve Kendini Gerçekleştirme Kısa Indeksi (SAI) ile toplanmıştır. Cinsiyete, öğrenim gördüğü üniversite, öğrenim gördüğü sınıf, eğitim düzeyi, üniversite puan türüne göre sosyal kaygı ve kendini gerçekleştirme puanları karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlıbir farklılık olmadığı bulunmuştur. Gelir düzeyine, sınav kaygısı yaşamaya, toplulukta kaygı yaşamaya, grup çalışmalarına katılmaya, akademik başarı düşüncesine, çalışma durumuna, iletişim düzeyine göresosyal kaygı ve kendini gerçekleştirme arasında ise anlamlı farklılık vardır. Sosyal kaygı ve kendini gerçekleştirme arasında negatif yönde orta düzey bir korelasyon vardır. Sosyal kaygı ölçeğinden alınan her 1 birimlik artışın kendini gerçekleştirmede 1.015 birimlik azalmaya neden olduğu bulunmuştur. Sosyal kaygının öğrencilerin kendini gerçekleştirmelerinin önünde bir engel olduğu ve gelir düzeyi, sınav kaygısı, grup çalışmalarına katılım, akademik başarı, bir işte çalışıp - çalışmama, sosyal etkileşim azlığı gibi çeşitli faktörlerden etkilendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the relationship between social anxiety and self-actualization production in universities. The research is in relational screening model. The sample of the research consists of 401 students who are undergoing associate, undergraduate, and postgraduate studies in Turkey. The data of the study were collected with the Personal Information Form, the Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS) and the Self-Realization Short Index (SAI). There was no significant difference between the opposite groups in terms of social anxiety and self-actualization scores according to gender, class you see at university, education level, and university score type. There is a significant difference between social anxiety income and self-actualization according to budget, test anxiety, anxiety in the community, joining the group, academic success, work-oriented, communication level. There is a moderate, negative distribution between social anxiety and self-actualization. Every 1-unit increase in social anxiety performance resulted in a 1.015-unit decrease in self-actualization. It is seen that social anxiety is an obstacle in front of its development and is affected by various factors such as income level, test anxiety, participation in a group, academic success, continuity in a job - not working, and lack of social activity.