Amortisman uygulamalarının Türk vergi mevzuatı ve muhasebe standartları (TMS\TFRS) açısından incelenmesi
Investigation of amortization applications in terms of Turkish tax legislation and accounting standards (TMS/TFRS)
- Tez No: 632050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Amortisman, Türkiye Muhasebe Standartları, Türk Vergi Mevzuatı, Amortization, Turkish Accounting Standards, Tax Legislation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın konusu, amortisman uygulamasının temel ilkelerinin Türk Vergi Mevzuatı ile Türkiye Muhasebe Standartları kapsamında incelenmesidir. Çalışmanın amacı amortisman uygulamalarını inceleyip, Türk Vergi Mevzuatı ile Türkiye Muhasebe Standartları açısından farklılıkları ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk bölümünde konu ile ilgili temel kavramlar tanımlanmış, amortisman uygulamasının esasları açıklanmıştır. İkinci bölümünde Türk Vergi Mevzuatı çerçevesinde maddi duran varlıklar, maddi olmayan duran varlıklar ve özel tükenmeye tabi varlıklarda amortisman uygulamalarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümünde Türkiye Muhasebe Standartları kapsamında maddi duran varlıklarda, maddi olmayan duran varlıklarda ve özel tükenmeye tabi varlıklarda amortisman uygulamaları ele alınmıştır. Son bölümde ise uygulama farklılıkları üzerinde durulmuştur. Bu çalışmanın hazırlanması sürecinde literatürdeki akademik yayınlardan, yasal düzenlemelerden ve Türkiye Muhasebe Standartları metinlerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgulara göre Türk Vergi Mevzuatı ile Türkiye Muhasebe Standartları arasındaki en önemli fark, Türkiye Muhasebe Standartlarının birçok parametrenin temel ilkeler esasında işletmeler tarafından belirlenmesine izin vermesidir. Türk Vergi Mevzuatında daha çok kesin hükümler olması nedeniyle işletmelerin yapacağı öngörülere izin verilmemektedir. Bu genel bakış açısı farklılığının dışında, Türk Vergi Mevzuatı ile Türkiye Muhasebe Standartları arasında amortismana tabi varlıklar, amortismana tabi değerin tespiti, amortisman süresinin belirlenmesi, amortisman yöntemleri vb. konularda uygulama farklılıkları olduğu belirlenmiştir. Amortisman hesaplamalarındaki farklılıklar uygulamada zorluklara sebep olmaktadır. Türk Vergi Mevzuatının, Türkiye Muhasebe Standartları ile daha uyumlu hale getirilmesi yaşanan sorunların çözülmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study investigates basic principles of amortization applications from the perspectives of Tax Legistlation and Turkish Accounting Standards. The purpose of this study is to establish the differences between Tax Legistlation and Turkish Accounting Standards in terms of amortization applications. In the first part of the study, some basic concepts are defined and the principles of amoritization are explained. The second part of the study covers the amortization of tangible fixed assets, intangible fixed assets and special depreciable assets within the framework of Tax Legislation. The third part of the study covers the amortization of tangible fixed assets, intangible fixed assets and special depreciable assets within the framework of Accounting Standards. In the last part, differences are shown with a case study. During the preparation of this work, we have benefited from academic works in the literature, legal regulations, and Turkish Accounting Standards texts. According to the findings obtained from this study, the main difference between the Turkish Tax Legislation and Turkish Accounting Standards is that the Turkish Accounting Standards allows many parameters to be determined by businesses based on basic principles. On the other hand, Tax Legistlation does not allow provisions by companies since it has very strict regulations. Other than this difference in main approach, there are application diffrerences between Tax Legistlation and Turkish Accounting Standards in terms of determining assets subject to amortization, the value subject to amortization, duration of amortization and amortization methods. Differences in amortization calculations cause difficulties in practice. The harmonization of Turkish Tax Legislation with theTurkish Accounting Standards will help to solve these problems.