'Saga Aytkan Sır' adlı eser esasında cümle bilgisi çalışması
A study of Kirghiz syntax on Saga Aytkan Sır
  1. Tez No: 632169
  2. Yazar: TUĞÇE SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgız Türkçesi, Cümle Bilgisi, Cümle Çeşitleri, Kelime Grupları, Syntax, Kirghiz Turkısh, Phareses, Types of Sentence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de kullanılan cümle bilgisi yöntemi esas alınarak, Kırgız Türkçesi ile yazılan bir eserin cümle bilgisi açısından incelenmesidir. Çalışma hazırlanırken, çeşitli Kırgızca kaynaklara da başvurulmuştur. Tezimizde 1997 yılında yayınlanan“Saga Aytkan Sır”adlı eser üzerinde bir cümle bilgisi çalışması yapılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde Kırgız Türkleri, Kırgız Türkçesi, Kırgız Edebiyatı, üzerinde çalışılan eser ve eserin yazarı hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışma, kelime grupları ve cümle çeşitleri olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Cümle çeşitlerinin sınıflandırılması konusunda "Özbek Türkçesi Cümle Bilgisi, Ankara, 2013'' adlı eserdeki yöntem ve yaklaşımlar esas alınmıştır. Tezimizde konu ele alınırken, önce Türkiye Türkçesi başlıklar verilerek, bunların Kırgızca karşılıkları parantez içerisinde belirtilmiştir. Konunun tanımı yapıldıktan sonra, eserde karşılaştığımız Kırgızca cümleler ve bunların Türkiye Türkçesi karşılıkları verilmiştir. Çalışmadaki Kırgızca cümle ve örnekler Latin alfabesine çevrilmiş olup, eğik şekilde verilmiştir. Kırgızca örneklerin Türkçe karşılıkları ise tek tırnak içinde düz yazılarak verilmiştir. Çalışmada ulaştığımız sonuçlar, sonuç bölümünde bir araya getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesisis the study of syntax of the book called“Saga Aytkan Sır”. During the investigation were used the syntaxtical method in Turkey. In the study, the works publeshed in Kirgizhsztan were also used. In thesis, were studied the syntax streuctures of the book called Saga Aytkan Sır, publeshed 1997. At the beginning of the study, information about Kirghiz, Kirghiz Language and Kirghiz Literature were given, too. The thesis consists of the word phareses and sentence structures. The classification of the sentence types depents of the method used in the book Özbek Türkçesi Cümle Bilgisi. After wrighting of the Turkısh titles the Kirghiz counterparts were given, too. Firstly, we have given the definition of the themes, then Kirghiz sentences and their Turkısh translations have been given. The Kirghiz sentence samples used in the thesis were transliterated in the Latin Alphabet used in Turkısh. The Turkısh translations were given through apostrophes. Results we earned in the syntaxtical investigations were given in details at the end of the study.