Determinants of informal employment of women in Turkey
Türkiye'de kadınların kayıt dışı çalışmasını belirleyen faktörler
- Tez No: 632192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadınların İşgücüne Katılımı, Kayıtdışı Çalışma, Kadın, Türkiye, Female Labor Force Participation, Informal Employment, Women, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde dünya ekonomisinde yaşanan sosyo-ekonomik dönüşümler ve yapısal değişiklikler işgücü piyasalarının tekrar şekil almasına yol açmıştır. Mavi ve beyaz yakalıların çalıştıkları işlerin zamanla güvencesiz ve kayıtdışı işlere dönüştüğünü söylemek mümkünken; bu durum kadınların ekonomik faaliyetlerini ve istihdamdaki konumlarını ciddi derecere değiştirdi. Ne kadar çok kadın emeği çalışma hayatında ücret karşılığı bulursa ve bu doğrultuda politikalar takip edilirse ülkenin kalkınması da o kadar etkilenir. Bu durumda kadınların istihdam sürecinde sahip oldukları roller ve karşılaştıkları sorunların ifade edilmesi mevcut durumlarını iyileştirmek adına izlenecek politikalara ışık tutacaktır. Bu çalışmada, Türkiye'de kadınların kayıt dışı istihdamının önemi vurgulanmakta ve bu sosyo-ekonomik sorunu çözmek için kullanılabilecek strateji ve politikalar önerilecektir. Türkiye'de kayıt dışı sektördeki kadınların konumunu detaylı olarak inceleyen pek fazla çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, kadınların kayıt dışı sektördeki Türkiye'deki konumunu ve onları çalışmaya iten faktörleri belirlemektir. Bu araştırmada kadın işgücüne katılım oranı ve kayıt dışı ekonomi kavramı ilk adımda tanımlanacaktır. Ayrıca, ulusal ve uluslararası genel literatür taraması yapılacaktır. Analiz kısmında ise 2015-2018 yılları arasındaki TÜİK istatistikleri ve Hanehalkı İşgücü Anketleri (HLFS) araştırma konusuna istatistiki bir yanıt aramak için kullanılacaktır. Ampirik sonuçlar elde edilirken Çok Kategorili Lojistik Regresyon Analizi kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
The socio-economic transformations and structural changes in the world economy in recent years have caused the restructuring of the labor markets. Classic blue collar and formal jobs have gradually left their places to precarious and informal jobs; this deeply affected women's economic activities and their place in employment. Since the inclusion of women's power in working life for a fee and the pursuit of policies in this direction have an important place in the development of the country, revealing the current status of women's power will also shed light on the policies to be followed. The importance of informal employment of women in Turkey is emphasized and the strategies and policies that can be used to solve this socio-economic problem will be developed and proposed. There are not many studies that examine the position women in the informal sector in Turkey, in detail. The purpose of this study is to determine the position of women in the informal sector in Turkey, and the factors pushing them to work. In this research, the concept of female labor force participation rate (FLFPR) and informal economy will be defined as a first step. Furthermore, a general literature review –both national and international- will be provided. In addition, TurkStat statistics between 2015 and 2018 and Household Labour Force Surveys (HLFS) will be used to investigate the defined research question, statistically. While obtaining statistical results, the Multinomial Logistic Regression Analysis will be used.