The relationship between positive parenting behaviors and internalization of rules in preschoolers: Moderating role of temperament and gender
Okul öncesi çocuklarda pozitif ebeveynlik davranışları ile kuralların içselleştirilmesi arasındaki ilişki: Mizaç ve cinsiyetin moderatör rolü
  1. Tez No: 997327
  2. Yazar: KEVSER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Ebeveyn davranışı, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Kuralları içselleştirme, Mizaç, Gender, Parenting behaviors, Parents-child relation, Internalization of rule, Temperament
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, pozitif ebeveynlik uygulamaları (anne sıcaklığı ve açıklayıcı akıl yürütme) ile çocukların kuralları içselleştirmesi arasındaki ilişkileri araştırmayı amaçlamıştır. Ayrıca, çalışma, ebeveynlik davranışları ile kuralların içselleştirilmesi arasındaki ilişkide çocukların mizacının (duyusal duyarlılık ve olumsuz duygulanım) ve cinsiyetin düzenleyici rollerini test etmeyi amaçlamıştır. Çalışmaya, çocukları 57 ile 78 ay arasında olan (Ort = 67,96, SS = 4,68) 256 anne katılmıştır. Anneler demografik form, mizaç, kuralların içselleştirilmesi ve ebeveynlik ölçeklerini tamamlamıştır. Ebeveynlik uygulamaları ile kuralların içselleştirilmesi arasındaki ilişkide mizaç özelliklerinin ve cinsiyetin düzenleyici rollerini incelemek için hiyerarşik regresyon analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, olumlu ebeveynlik davranışlarının çocukların kuralları içselleştirmesini anlamlı olarak yordadığını göstermiştir. Bununla birlikte, etkileşim etkileri dahil edildiğinde anlamlı ana etkinin kaybolduğu bulunmuştur. Ayrıca, yalnızca cinsiyet, anne sıcaklığı ile kuralların içselleştirilmesi arasındaki ilişkiyi önemli ölçüde düzenlemiştir. Bulgular, katkılar, sınırlamalar ve geleceğe yönelik öneriler literatür ışığında tartışıldı.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to investigate the relationships between positive parenting practices (maternal warmth and inductive reasoning) and children's internalization of rules. In addition, the study aimed to test the moderator roles of children's temperament (sensory processing sensitivity and negative affectivity) and gender in the association between parenting behaviors and the internalization of rules. Two hundred fifty-six mothers whose children were between 57 and 78 months of age (M= 67.96, SD = 4.68) participated in the study. Mothers completed demographic, temperament, internalization of rules, and parenting scales. Hierarchical regression analyses were conducted to examine the moderating roles of temperamental characteristics and gender in the relationships between parenting practices and internalization of rules. Results indicated that positive parenting behaviors significantly predicted the children's internalization of rules. However, the significant main effect was lost when interaction effects were included. In addition, only gender significantly moderated the relationship between maternal warmth and internalization of rules. Findings, contributions, limitations, and future suggestions were discussed in light of the literature.