Gebelik süresince inek plasentasında leptin, ghrelin, obestatin ile reseptörlerinin dağılımı
Distribution of leptin, ghrelin, obestatin and receptors in cow placenta
- Tez No: 632460
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SAĞSÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnek, Plasenta, Leptin, Ghrelin, Obestatin, OBR, GHS-R, GPR39, Cow, Placenta, Leptin, Ghrelin, Obestatin, OBR, GHS-R, GPR39
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç, inek plasentasında gebelik süresince Leptin, Ghrelin ve Obestatin ile reseptörlerinin hücre lokalizasyonları ve olası fizyolojik fonksiyonlarının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 44 adet gebe Holstein inek uterusu ve plasentası kullanıldı. Uterus ve plasentaların gebeliğin hangi dönemine ait olduğunu belirlemek için fötusların alın-sağrı uzunluğu ölçülüp, yaş tayinleri yapıldı. Doku örnekleri ise gebe kornunun plasentomal ve interplasentomal olmak üzere iki farklı bölgesinden alınarak %10 nötral formalin solüsyonunda tespit edildi. Rutin histolojik takipten sonra parafinde bloklanan dokulardan 5 mikrometre kalınlığında kesitler alınarak lamlara yerleştirildi. Elde edilen kesitlerde leptin, ghrelin ve obestatin ve bunlara ait reseptörleri (Lep-R, GHS-R, GPR39) belirlemek amacıyla strepavidin peroksidaz yöntemi ile boyandı. Bulgular: Gebelik süresince plasentanın fötal trofoblast ve maternal epitel hücrelerinde, uterusun luminal ve bez epitel hücrelerinin sitoplazmalarında leptin, ghrelin ve obestatin ve bunlara ait reseptörleri (Lep-R, GHS-R, GPR39) için pozitif immunreaksiyonlar belirlendi. Fötomaternal stromal hücreler ve uterusdaki stromal hücrelerin bu faktörler için zayıf immunreaksiyonlar gösterdiği gözlendi. Özellikle obestatinin fötal trofoblastlarda gebeliğin her üç döneminde de güçlü bir ekspirasyon gösterdiği saptandı. Sonuç: İneklerde gebeliğin farklı dönemlerinde plasentanın föto-maternal bölümü ile interplasentomal bölgedeki uterus mukozasından leptin, ghrelin, obestatin ve bunlara ait reseptörleri (Lep-R, GHS-R, GPR39) değişik oranlarda lokalize olması, diğer memeli türlerinde olduğu gibi plasental gelişimde ve gebeliğin devamlılığında bu faktörlerin ineklerde de önemli olduğunu göstermiştir. Plasentasyon süresince leptin, ghrelin, obestatin ve bunlara ait reseptörleri (Lep-R, GHS-R, GPR39) lokalize oldukları bu hücrelerin büyümesi, farklılaşması, migrasyonu ve hayatta kalma sürelerinin düzenlenmesinde fizyolojik bir rol oynayabileceğini güçlü bir şekilde desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to determine the cell localization and possible physiological functions of Leptin, Ghrelin and Obestatin and Receptors during pregnancy in cow placenta. Materials and Methods: In our study, 44 pregnant Holstein cow uterus and placenta were used. To determine the period of pregnancy of the uterus and placenta, the forehead-rump length of the fetuses were measured and age determinations were made. Tissue samples were taken from placentomal and interplasentomal pregnant cornu, and fixed in 10% neutral formalin solution. Following routine histological procedure, the tissues were blocked in paraffin. 5 micrometer sections were taken from the prepared blocks and placed on slides. In the sections obtained, to determine leptin, ghrelin and obestatin and its receptors (Lep-R, GHS-R, GPR39) strepavidin peroxidase method was applied. Results: Localization of leptin, ghrelin, obestatin and its receptors (Lep-R, GHS-R, GPR39) from the uterine mucosa in the interplasentomal region and the feto maternal part of the placenta at different periods of pregnancy in cows, It has shown that these factors are important in placental development and maintenance of pregnancy, as in other mammalian species. İt strongly supported that leptin, ghrelin, obestatin and their receptors (Lep-R, GHS-R, GPR39) may play a physiological role in growth, differentiation, migration and regulation of survival time during placentation.