Sanal gerçeklik gözlüğünün kuvvet egzersizinde maksimum tekrara etkisinin bench press egzersizi üzerinden incelenmesi
Analysis of the effect of virtual reality headset on the maximum number of repetition over smith machine bench press exercise in strength training
- Tez No: 632463
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAMİL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Kuvvette Devamlılık, Bench Press, Virtual Reality, Continuity on Strength, Bench Press
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma gelişen günümüz teknolojisinde popüler hale gelen sanal gerçeklik gözlüğünün kuvvet egzersizleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda sanal gerçeklik gözlüğünün kuvvette devamlılığa etkisinin bench press hareketi üzerinden incelenmektedir. Çalışmanın kuvvette devamlılığı üzerindeki etkisi incelendiğinden deneysel bir araştırma yapılmıştır. Katılımcı grubu, İstanbul Ataşehir'de Mfc Fitness & Gym' e üye olan ve en az 1 senedir aktif spor yapan bireylerden oluşturulmuştur. Katılımcılar erkek (n=10), kız (n=6) toplam 16 kişiden oluşmaktadır. Deney grubu erkek (n=5), kız (n=3), kontrol grubu erkek (n=5) kız (n=3) kişiden oluşmaktadır. Sanal gerçeklik gözlüğü olarak Samsung Gear VR Oculus kullanılmıştır. Katılımcıların odak noktasını dağıtacak, faklı ortamda var olabilme hissini uyandıracak fakat egzersizi yapmasını engellemeyecek şekilde video seçilmiştir. Bench press egzersizi güvenli ve ergonomik olması sebebiyle Smith Machine (çoklu itiş) ekipmanı üzerinde uygulanmıştır. Katılımcılara 2 hafta süresince haftada 3 gün olacak şekilde 1 er gün dinlenme uygulanarak çalışma yaptırılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Tüm gruplar için ön test ve son test eşleştirilmiş t testleri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak her iki grup arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Fakat grupların kendi içerisinde ön test son testleri incelendiğinde pozitif ilerleme gösterdikleri saptanmıştır. Katılımcılar sanal gerçeklik gözlüğünü kullandıklarında odak noktalarının dağıldığı ve egzersize devam edilirken hissedilen acıya odaklanmanın geciktiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to analyse the effect of virtual reality headset, which became popular in today's technology, on strength exercises. For this purpose, the impact of the virtual reality glasses in the continuity on strength over the bench press movement is examined. Since the effect was analysed over the continuity on the strength, an experimental research was conducted. The participant group is composed of individuals who have been active in doing sports for at least 1 year and are members of MFC Fitness & Gym in Ataşehir, İstanbul. The participants consist of male (n = 10), female (n = 6) 16 people in total. Experimental group consists of male (n = 5), female (n = 3) and control group consists of male (n = 5), female (n = 3) people. Samsung Gear VR Oculus was used as virtual reality headset. A video was chosen in a way that would distract the focus of the participants, awaken the feeling of being in a different environment, but would not prevent them from doing the exercise. Bench press exercise was performed on Smith Machine (multi-push) equipment due to it is safe and ergonomic. The participants were worked out 3 days a week for 2 weeks by resting every other day. The data obtained were analyzed in SPSS program. Pretest and posttest paired t tests were evaluated for all groups. As a result, there was no significant difference between the two groups. However, it was seen that they made progress when the pretest-posttests within the groups were examined. The participants stated that the focal points were dispersed when they used the virtual reality glasses and the focus on the pain felt while continuing the exercise was delayed.