'تقنيّات السّرد في روايات الكاتب 'أيمن العتوم
Eymen el-Atûm'un romanlarında anlatım teknikleri - The narration techniques in Ayman Aluttum's novels
  1. Tez No: 632568
  2. Yazar: YAMAN KASHTO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IBRAHEM ALSHBLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arapca, Eymen el-Uttum, Roman, Teknikler, Anlatım, Arabic, Novel, Ayman Aluttum, Techniques, Narration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tezde Eymen el-Uttum'un romanlarındaki anlatım teknikleri hususuna ve onun belirlediği bir romanı başarılı kılacak esaslara yer verilmiştir. Araştırma metodu olarak yapısal, tarihsel ve analitik bir metod benimsenmiştir. Bu bağlamda tez teorik ve pratik olarak iki yönü içine almaktadır. Araştırmanin önsöz kısmında yazar tanıtılmış ve onun romanlarından özetle bahdedilmistir. Tezin diğer bölümlerinde romanın unsurları (zaman, yer, karakterler), edebî esaslar ve anlatım unsurları üzerinde durulmuştur. Bu çerçevece çalışma teorik ve pratik açıdan değerlendirilmiştir. Özetle bir romanın başarılı olabilmesi için farklı anlatım tekniklerinin kullanılmış olması gerekmektedir. Romanlarda heyecanı kaybetmemek için tekdüzelikten uzak durmak gerekir. Şu halde romanlar oluşturulurken doğrudan ve dolaylı yöntemin kullanımı esas olmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research highlights the narration techniques used in Ayman Allutum's novels and the big vital role which they play in the success of a literary masterpiece like novel. The research method will be structural, historical and analytic .It will have two sides : one is theoritic (exploration of narrative techniques) and the other is applied (the writer's novel and his use of those techniques). The most notable ideas of the research: #Preface, introducing the writer and his novels' summaries which I will depend on. It also includes the elements of the novel (time, setting and characters), the used language and narrative discourse. First these are theoritic then they are applied to the writer's novels. This research concludes that it is necessary to use various narrative techniques to avoid tedium and monotony. A novel cannot keep a single rhythm so that it does not lose excitement and suspense. Therefore, a novelist should make use of direct and indirect methods in making up the novel's elements.