Eylemsiz turist rehberlerinin mesleklerini icra etmeme nedenleri
The reasons why passive tour guides do not perform their profession
- Tez No: 633015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turist Rehberliği, Eylemsiz Rehberlik, Turizm, Meslek, Tour Guiding, Passive Tour Guiding, Tourism, Profession
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada eylemsiz turist rehberlerinin mesleği bırakmalarına sebep olacak etmenlerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda tezin birinci bölümünde ikincil kaynaklara yer verilerek turist rehberliği mesleğinin alt yapısı aktarılmış ve buna ek olarak mesleğin olası zorluklarına dair bilgilere yer verilmiştir. Çalışmada maksimum çeşitlilik ilkesine bağlı kalınarak eylemsiz turist rehberleri ile nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılarak veri toplanmıştır. Fenomenolojik bir araştırma deseniyle yürütülen çalışmanın verileri nitel analiz programıyla düzenlenerek kâğıda dökülmüştür. Çalışmada 35 eylemsiz turist rehberine aynı açık uçlu 8 soru yöneltilmiştir. Çalışmanın sonucunda katılımcıların meslekten ayrılma hikayeleri irdelenmiş ve adaylar ekonomik, sosyal, ailevi, mesleki birçok yönden kendilerine uygun bulmadıklarından meslekten ayrıldıkları görülmüştür. Çalışmada katılımcıların öne sürdükleri sebepler tekrarlanana kadar veri toplama süreci devam etmiş ve doyuma ulaşma noktasında son bulmuştur. Katılımcıların mesleklerini icra etmemelerinde; ailelerinin ve kendilerinin geçimini yılın her döneminde sağlayacak güvence bulamamaları, meslek örgütlerinin işini layıkıyla yapmaması, düzenli ve yerleşik bir hayat yaşama imkânı bulamamaları gibi etmenler etkileyici olmuştur. Bu hususta tüm alt kodlar incelenerek tartışılmış ve turist rehberliği mesleğinin sorunları üzerine çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the factors that will cause passive tour guides to leave the profession. In line with this purpose, in the first part of the thesis, the infrastructure of the tourist guidance profession has been transferred by giving place to the secondary sources and in addition, information on the possible difficulties of the profession has been included. In the study, adhering to the principle of maximum diversity, data was collected from passive tour guides by using an interview technique from qualitative research methods. The data of the study, which was carried out with a phenomenological research pattern, edited by a qualitative analysis programme and put on paper. In the study, the same 8 open-ended questions were asked to 35 passive tour guides. As a result of the study, the stories of the participants leaving the profession were examined and it was seen that the candidates left the profession because they did not find them suitable in many ways in terms of economic, social, familial and professional reasons. The data collection process continued until the reasons suggested by the participants were repeated in the study and ended at the point of reaching satisfaction. In the participants not performing their professions; factors such as the fact that their families and themselves could not find assurance to provide their livelihood at all times of the year, professional organizations did not do their job properly, and they could not find the opportunity to live a regular and settled life. In this regard, all subcodes were examined and discussed and solutions were proposed on the problems of the tourist guiding profession.