Çocuklarda deyimsel anlama becerisinin incelenmesi
Exploring children's idiomatic comprehension
- Tez No: 633022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Deyim, değişmeceli/imgesel dil, tanınırlık, saydamlık, dil edinimi, Idiom, figurative language, familiarity, transparency, language acquisition
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı okulöncesi dönem çocuklarının figüratif bir dil türü olan deyimleri anlama başarılarını incelemektir. Tarama modelinde yürütülen araştırmanın katılımcıları 3 ayrı okulöncesi eğitim kurumunda öğrenim gören 60-72 aylık 108 çocuktan oluşmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Deyimleri Anlama Ölçeği çocuk kitaplarında geçen deyimlerden oluşan maddeleri içermektedir. Maddelerde yer alan deyimler saydamlık ve tanınırlık açısından derecelendirilmiş ve 18 deyim, içinde geçtiği bağlamlarla ölçeğe aktarılmıştır. Katılımcılara bir bağlam içinde verilen deyimlerin anlamları sorularak verdikleri yanıtlar yazılı olarak alınmıştır. Çocukların verdiği yanıtlara yönelik çözümlemeler iki uzman tarafından değerlendirilmiş ve istatistik programına aktarılmıştır. Araştırma sorularına bağlı olarak betimsel istatistik hesaplaması yapılmış, ayrıca Mann Whitney U teknikleri uygulanmıştır. Yapılan istatistiksel çözümlemeler sonucunda katılımcıların çok az bir bölümünün deyimleri anlayabildiği belirlenmiştir. Katılımcıların opak deyimleri, yarı saydam ve saydam deyimlere göre daha güç anlamlandırdığı ayrıca tanınırlık düzeyi yüksek olan deyimleri orta ve düşük olanlardan daha iyi anlamlandırdığı görülmüştür. Tanınırlık düzeyi düşük olan deyimler orta olan deyimlere göre daha iyi anlamlandırılmıştır. Öte yandan 66-72 aylık katılımcıların saydam deyimleri anlama düzeylerinin 60-65 aylık katılımcılardan daha yüksek olduğu bulgulanmıştır. Katılımcıların deyimleri anlama başarıları cinsiyetlerine ve eğitim alma sürelerine göre anlamlı farklılık göstermemesine karşın okul türüne göre farklılıklar gösterdiği bulgulanmıştır. Araştırmanın veri tabanından elde edilen bulgular doğrultusunda deyimlerin eğitimi-öğretimi sürecine dönük öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed determine to examine the comprehension achievements of idioms by preschool children. Data was collected from 108 participants aged 60-72 months studying in various kindergartens and gathered through an Idiom Comprehension Scale which contains items consisting of idioms used in children's boks. The idioms in the scale consist of 18 idioms that are rated in three different ways in terms of transparency and familiarity. The participants were answered meaning of the idioms in given context. The responses of the participants were received in writing. Analyzes were evaluated by two experts. The obtained answers were encoded and transferred to the statistics program. Depending on the research questions, descriptive statistics were calculated and Mann Whitney U techniques were applied. As a result of the statistical analysis, it was determined that very few of the participants could understand the idioms. It was found that the participants understood opaque idioms difficult than the middle and transparent ones. When considered in terms of familiarity, it was seen that the participants understood the idioms with high familiarity better than the medium and low ones. Participants were also understood idioms with low familiarity better than idioms with medium and high ones and the understanding of transparent idioms of 66-72 months participants was higher than those of 60-65 months. Although the participants' success in understanding idioms did not differ significantly according to their gender and duration of education, it was found that there were some differences according to the type of school. In the process of acquisition and interpretation of idioms, it was suggested to consider these findings obtained from the research.