Ceyhan'daki Arnavutlar: Din, kimlik ve bütünleşme
Albanians in Ceyhan: Religion, identity and integration
- Tez No: 633108
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Göç, kimlik, bütünleşme, din, Kosova, Arnavutlar, Migration, identity, integration, religion, Kosovo, Albanians
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kosova'dan göç eden Çevretepeli Arnavutların Türk toplumuyla yaşamış oldukları etkileşim süreci ve dinin bu etkileşim süreci üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu çalışmamızın odak noktasını oluşturmaktadır. Ayrıca katılımcılarımızın Türkiye'ye ve Kosova'ya yönelik geliştirmiş oldukları kimlik algıları da tezimiz açısından önemli bir yerde konumlanmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı çalışmamızda 7'si kadın, 23'ü erkek olmak üzere toplam 30 kişiyle görüşülmüştür. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ve bu form çerçevesinde şekillenmiş olan derinlemesine görüşme tekniği aracılığıyla toplanmış, verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analiz ve içerik analizinden yararlanılmıştır. Tezimizin teorik kısmında, bulgularımıza bir temel oluşturması bakımından önemsediğimiz göç, kimlik ve bütünleşme konuları üzerinde durulmuştur. Bulguların analizinde ise Çevretepeli Arnavutların Türk toplumuyla bütünleşmiş oldukları ifade edilmiştir. Dinin bu süreç üzerinde ne denli önemli bir etkiye sahip olduğu da katılımcılarımızın ifadeleri temele alınarak ortaya konmuştur. Bununla birlikte Çevretepeli Arnavutların Türkiye'ye yönelik benimsenmiş, Kosova'ya yönelik ise duygusal ve düşünsel kimlik algılarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca bu bölümde konunun daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan çeşitli bulgular üzerinde de durulmuştur. Netice itibariyle Çevretepeli Arnavutlar özelinde yapmış olduğumuz bu çalışma, dinin sosyal bütünleşmenin sağlanmasında tek başına yeterli olmadığını vurgulamakla birlikte bütünleşmeyi sağlayan tüm unsurlar arasında dinin çok önemli bir noktada konumlandığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The focal point of our study is the interaction process of the Albanians of Çevretepe, who migrated from Kosovo, with the Turkish society and how religion has an impact on this interaction process. In addition, our participants perceptions of identity developed for Turkey and Kosovo are also located in an important place in terms of our thesis. In our study, where qualitative research methods were used, a total of 30 people were interviewed, 7 of whom were women and 23 were men. The data were collected through a semi-structured interview form and in-depth interview technique shaped within the framework of this form, while descriptive analysis and content analysis were used to analyze the data. In the theoretical part of our thesis, we focused on migration, identity and integration issues that we care about as a basis for our findings. In the analysis of the findings, it was stated that the Albanians of Çevretepe were integrated with the Turkish society. The importance of religion on this process has been demonstrated based on the statements of our participants. In addition to this, Albanians of Çevretepe towards Turkey adopted, and for Kosovo were found to have the emotional and intellectual sense of identity. In addition, in this section, various findings contributing to a better understanding of the subject are also emphasized. As a result, this study, which we have done for the Albanians of Çevretepe, emphasizes that religion is not sufficient alone in ensuring social integration, but it shows that religion is at a very important point among all the elements that provide integration.