İşçi alacaklarında ispat
Proof of worker receivables
- Tez No: 633496
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HADİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşçi Alacakları, İspat, İspat Yükü, Delil, İş Uyuşmazlıkları, Worker Claims, Proof, Burden of Proof, Evidence, Job Disputes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
İspat, bir hukuksal durum veya olayın, varlığı veya yokluğuna ilişkin olarak, hakimde kanaat oluşturmak için gerçekleştirilen inandırma faaliyetidir. Her türlü şüpheden uzak, yeterli kanıya sahip olunabilecek ispat elde edildiği takdirde yargılamaya son verilerek, yargılama esnasında taraflarca ileri sürülen vakıa ve delillere göre hüküm oluşturulacağından adli gerçek ile maddi gerçek birbirinden farklı olabilmektedir. Adli gerçeklik, yargılama süreci içerisinde deliller ile maddi gerçeklik ispatlanabildiği ölçüde sağlanabilecektir. Bu nedenlerden dolayı ispat müessesinin yargılama hukukundaki yeri çok önemlidir. Çalışma hayatında, kayıt tutma yükümlülüğü işverenlerde olup, çalışanların kayıt tutma yükümlülüğü bulunmamaktadır. İşveren ve çalışanlar arasında yaşanan iş uyuşmazlıklarında ise; taraflar yargılama sürecinde iddia ve savunmalarını bu kayıt ve delillere dayandırmakta, iddia ve savunmalarını ispat edebildikleri ölçüde de bazı haklara sahip olabilmektedirler. Bu çalışmamızda işçi alacaklarına konu iş uyuşmazlıklarında ispat yükünün hangi koşullarda kime ait olduğu ve bu ispat sürecinde iş hukuku açısından önem arz eden ispat araçlarına değinilmiş ve tez çalışmamız Yargıtay ve doktrin görüşleri ile de zenginleştirilerek, işçi alacakları ve ispatı konusu detaylarıyla birlikte ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Proof is a convincing activity carried out in order to form a judgment regarding the existence or absence of a legal situation or event. When there is evidence to make a sufficient judgement without any suspicion, the judicial process is finalized and the final judgement is established based on the facts and evidences brought forward by the par-ties during the judicial process; therefore, legal and material facts could differ from each other. In legal reality, accurate results can be obtained to the extent that evidence and proof reflect the material reality during the trial process. For these reasons, the role of the proof in the judicial law is very important. In professional life, the liability of keeping records belongs to the employer while the employees do not have to keep records. In the event of job disputes between the employer and the employees, parties base their claims and defenses on these records and evidence during the judicial process; and they may have certain rights as long as they can prove these claims and defenses. In this study, reviews were made on for whom and under which conditions the burden of proof occurred along with the tools of evidence that are essential for the La-bour Law during this evidencing process; furthermore, this review has been enriched with the Decisions of the Court of Cassation and worker claims were analyzed in detail together with the evidencing process.