Vaz' ilmi ve Ferdinand de Saussure'de göstergeler
Vaz' science and semiotics in Ferdinand de Saussure
  1. Tez No: 633870
  2. Yazar: ÇETİN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERRUH KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vaz, Simge, Göstergebilim, Lafız, Anlam, Delalet, Alem, el Îcî, Vad' İcon, Semiotics, Wording, Meaning, Portent, Alem, al-İji
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada kısaca dilbilimi başlığı altında Vaz' İlmi ve Ferdinand de Saussure'ün ortaya koymuş olduğu göstergeler kuramı işlenecektir. Bu sebeple faydalandığımız eserler bu iki konuyu içeren müstakil olarak yazılmış eserlerden, doktora, yüksek lisans tezlerinden ve şerhlerden oluşacaktır. Konuya açıklık getirmesi için bazı terim ve kavramlar kısaca açıklanıp asıl konuya geçilecektir. Vaz' ilmine yabancı olanların daha iyi anlamaları için parantez içinde günümüz Türkçesiyle sadeleştirilmeye çalışılacaktır. Vaz' ilminin kurucusu sayılan Adûdüddin Îcî'nin hayatına ve ilmi şahsiyetine yer verilecektir. Aynı şekilde Ferdinand de Saussure'ün hayatı ve ilmi kişiliğine yer verilecektir. Tezdeki asıl amaç, gereksiz tartışmalara girilmeden bu iki bilimin benzerlik ve farklarını ortaya koymaya çalışmak olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, briefly, under the title of linguistics, Vaz' İlmi and Ferdinand de Saussure's signs theory will be studied. For this reason, the Works we use will consist of self-written Works containing these two subjects, doctorate, master's theses and annotations. To clarify the subject, some terms and concepts will be briefly explained and the main subject will be discussed. It will be attempted to be simplified in today's Turkish in parentheses in order to better understand those who are foreigners of Vaz' ilmi. The life and scientific personality of Adûdüddin Îcî, who is regarded as the founder of Vaz', will be included. Likewise, Ferdinand will include the life and scientific personality of Saussure. The main purpose of the thesis is to try to reveal the similarities and differences of these two sciences, undue discussions.