Satınalma davranışına etki eden demografik faktörlerin marka bağlılığı üzerindeki etkisi: Perakende sektöründe bir araştırma
The effect of demographic factors affecting the purchase behavior: A research in the retail sector
  1. Tez No: 633911
  2. Yazar: HOSSEIN NEMATI ZAREI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Bağlılığı, Satın Alma Davranışları, Demografik Faktörler, Brand Loyalty, Purchasing Behavior, Demographic Factors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tüketiciler içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda farklı eğilimler sergilemektedir. Bazı tüketiciler için ürünün fiyatı ön planda iken, bazıları için ürün kalitesi daha önemlidir. Bazı tüketiciler yalnızca tüketmeyi düşünürken bazıları da tüketim sonrasını göz önünde bulundurmaktadır. Tüketicilerin demografik özellikleri de (yaş, cinsiyet, eğitim, meslek, medeni durum, aylık gelir) satın alma davranışlarına ve marka bağlılıklarına etki etmektedir. Bu kapsamda, tüketicilerin markalara kendilerini ne kadar bağlı hissettikleri; demografik özelliklerinin marka bağlılıklarına ne derecede etki ettiği gibi sorulara verilen cevaplar açısından da araştırma önem arz etmektedir. Bu çalışmada perakende sektöründeki tüketicilerin satın alma davranışlarına ve marka bağlılığına etki eden demografik faktörlerin belirlenmesi ve bu iki kavram arasındaki ilişki ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı perakende sektörü müşterilerinin marka bağlılığının seviyesinin ölçülmesidir. Bu amaç doğrultusunda İstanbul'da yaşayan tüketiciler ana kütle olarak belirlenmiştir. Çalışmada İstanbul'da bulunan tüketiciler arasında kolayda örnekleme metodu kullanılmıştır. Ancak araştırmanın en önemli kısıtının zaman kısıtı olması sebebiyle örneklem olarak İstanbul'da yaşayan toplam 353 tüketiciye online anket uygulanmış bu anket verilerinin güvenilirlik testinin yeterli olmasına odaklanılarak bu verilerle çalışma sürdürülmüştür. Araştırma sonucunda tüketicilerin“karar verme tarzları”ve“marka bağlılığı”düzeyleri arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda ayrıca“karar verme tarzları”ile“marka bağlılığı düzeyleri”arasında tüketicilerin yaş, eğitim ve aylık gelir değişkenine göre anlamlı bir fark bulunurken, cinsiyet ve medeni durum değişkenine göre anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Consumers show different trends in the current period. For some consumers, the price of the product is at the forefront, while for others, product quality is more important. Some consumers consider only consumption, while others consider post consumption. In this study, the determination of the demographic factors affecting the purchasing behavior and brand loyalty of the consumers in the retail sector and the relationship between these two concepts are discussed. The aim of the study is to measure the level of brand loyalty of retail customers. The demographic characteristics of the consumers (age, gender, education, occupation, marital status, monthly income) affect brand loyalties. In this context, how much consumers feel to brands; The research is also important in terms of the answers given to the questions such as the extent to which the demographic characteristics affect the brand loyalty. In this study, the determination of demographic factors affecting the purchasing behavior and brand loyalty of consumers in the retail sector and the relationship between these two concepts are discussed. The aim of the study is to measure the level of brand loyalty of retail industry customers. For this purpose, consumers living in Istanbul have been determined as the main mass. In the study, convenience sampling method was used among the consumers in Istanbul. However, since the most important constraint of the research is time constraint, an online questionnaire was applied to a total of 353 consumers living in Istanbul as a sample, focusing on the sufficiency of the reliability test of this survey data, the study continued with these data. As a result of the research, it has been determined that the relationship between consumers' decision-making styles and“brand loyalty”levels is significant. As a result of the study, there was a significant difference between“decision making styles”and“brand loyalty levels”according to the age, education and monthly income variables of consumers, while there was no significant difference according to gender and marital status.