Yenidoğan döneminde hipoglisemik konvülsiyon öyküsü olan term yenidoğanların nörogelişimsel açıdan değerlendirilmesi
Term with a history of hypoglycemic convulsions in the neonatal periodneurodevelopmental evaluation of newborns
- Tez No: 633922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BİLGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan hipoglisemisi, konvülsiyon, BAYLEY III, nörogelişimsel prognoz
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Hipoglisemi, yenidoğanlarda sıklıkla görülen bir metabolik problemdir. Yenidoğanlar yaşamın ilk günlerinde hipoglisemiden etkilenebilir. Hipoglisemiye zamanında müdahale edilmezse ve bu durum uzun sürerse kalıcı nörolojik sekellerle karşılaşmak kaçınılmazdır. Bu çalışmada yenidoğan döneminde hipoglisemik konvülsiyon öyküsü olan 2-5 yaşındaki çocukların nörolojik gelişiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya miadında neonatal hipoglisemi öyküsü olan 46 bebek alındı. Çalışma grubu kendi içinde GRUP1: (n=16) hipoglisemik konvülsiyon geçiren ve GRUP 2: (n=30) hipoglisemik konvülsiyon geçirmeyen olarak ikiye ayrıldı. Hastalara ait veriler arşiv dosyalarından ve bilgisayar veri tabanından retrospektif olarak tarandı. Vakaların kontrol yaşları 24-60 ayında olan 26 hasta; 24 saatte 5 hastanın (%31,3) konvülsiyon geçirdiği tespit edildi. Hipoglisemi anında ortalama kan şekeri GRUP 1'de 39,6 mg/dl (2,2 mmol/L), GRUP 2'de 35,4 mg/dl (1,9 mmol/L) idi. Her iki grup arasında nörolojk muayene ve kraniyal ultrason bulguları açısından anlamlı fark saptanmadı. Benzer şekilde gruplar arasında AGTE ve DENVER Test sonuçlarında da istatistiksel anlamlılık yoktu. Otistik belirtileri olan GRUP 1'de bir ve GRUP 2'deki bir hastada tüm gelişim alanlarında gerilik saptandı. Olguların (GRUP 1=2, GRUP 2=18) %65 BAYLEY III dil ölçeğinde, %50 uyumsal ölçekte, %40 motor ölçekte, %20 kognitif ölçekte ve %10 sosyal ölçekte 80 puanın altında olduğu bulundu. Sonuç: Yenidoğan döneminde geçirilen gerek semptomatik gerekse asemptomatik hipogliseminin benzer oranda nörogelişimsel geriliğe yol açabileceği sonucuna varılmıştır. Hızlı tanı ve uygun müdahale ile kalıcı nörogelişimsel hasarın önlenmesi mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypoglycemia is a metabolic problem that frequently seen in newborn population. Newborns can be affected by hypoglycaemia in the first days of life. If hypoglycemia is not treated in a timely manner, it is inevitable to encounter permanent neurological sequelae if this situation lasts long. Our aim is to contribute to the literature by evaluating the neurological development of children aged 2-5 years with a history of hypoglycemic convulsions in the neonatal period. Materials and Methods: Fourty six infants with a history of neonatal hypoglycaemia were included in the study. The study group was divided into two groups: GROUP1: (n = 16) undergoing hypoglycemic convulsion and GROUP 2: (n = 30) undergoing hypoglycemic convulsion. Patient data were scanned retrospectively from archive files and computer database. Twenty six patients, whose control age was between 24-60 months; It was 20 patients