Avrupa'da ve Türkiye'de çalışan aile hekimlerinin klinik uygulamalarındaki ve hizmetlerindeki farklılıklar
Differences in practices and services among the family doctors in Europe and Turkey
  1. Tez No: 633929
  2. Yazar: ALİCAN GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ARICA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Basamak, Aile Hekimleri, Avrupa, Türkiye, Görev Tanımı, İşleyiş, Primary Care, Family Doctor, Europe, Turkey, Comparison, Daily Work, Job description
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
AMAÇ: Her ülkenin politik olarak sağlığa yaklaşımı farklıdır ve bu farklı sağlık politikaları, o ülkelerdeki sağlık hizmetlerinin yapılarının, yöntemlerinin ve içeriklerinin belirleyici unsuru olmuştur. Bu çalışmada Avrupa ülkelerinde 1.basamak sağlık hizmetlerinin ana unsurlarından biri olan aile hekimlerinin günlük rutinlerinde karşılaştıkları farklı vakalar, bu vakalara uygun farklı tedavi yaklaşımları, genel olarak yetkinliklerinin gösterilmesi ve birbirleriyle karşılaştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma, Mart 2020 ve Nisan 2020 tarihleri arasında 1 aylık zaman diliminde Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde çalışan veya 9.Trakya Uluslararası Aile Hekimliği Kongresine katılmış olan toplam 213 aile hekimi üzerinde uygulanmıştır. Veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Çalışmada bireylerin sosyodemografik özellikleri, günlük rutin işleri ve hasta profilleri sorgulanmış, Avrupa'da ve Türkiye'de görev yapmakta olan aile hekimlerinin işlerindeki farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan hekimlerin %64,3'ü kadın, %35,7'si erkektir. Yaşları 23 ile 56 arasında değişmekte olup, ortalama 32,41±5,82 yıldır. Hekimlerin %23,9'u kırsal kesimde, %76,1'i şehir merkezinde görev yapmaktadır. Çalışmaya Avrupa'da çeşitli ülkelerden katılan hekimlerin sadece %30'u hastaların aile hekimi referansı olmadan başka bir uzmana başvurabi-leceğini ifade etmiştir. Türkiye'de bu oran %100'dür. Birinci basamakta karşılaşılan hastalık-lar bölümünde sağlık raporu temini ihtiyacında olan hastaların Türkiye'de aile hekimine baş-vurma oranı Avrupa'ya kıyasla yüksek saptanmıştır. Bunun dışında aile hekimliğinin görev alanına giren birçok farklı hastanın ilk olarak aile hekimine başvurma oranı Avrupa'da anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Avrupa'da smear alma ve IUA yerleştirme hariç genel olarak diğer teknik işlemlerin aile hekimleri tarafından uygulanma sıklığı Türkiye'ye kıyasla anlamlı ölçüde fazla bulunmuştur. Aynı zamanda önleyici tıbbi uygulamaların günlük pratikte uygu-lanma sıklığı Avrupa'da Türkiye'ye anlamlı ölçüde daha fazla bulunmuştur. Avrupa ülkelerin-de abdominal ultrason ve karotid ultrason kullanma oranları, Türkiye'deki aile hekimlerine kıyasla anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Türkiye'de ise obstetrik ultrason kullanma oranı, Avrupa ülkelerindeki orandan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. SONUÇ: Çalışmamızda Türkiye'deki aile hekimlerinin hasta çeşitliliğinin Avrupa'daki meslektaşlarından dar olduğunu, tedavi edici teknik işlemlerin Avrupa'ya kıyasla ülkemizde daha az uygulandığını ve birçok hastanın birinci basamakta yerine üst basamak sağlık kuruluşlarına başvurduğunu tespit ettik. Türkiye'de birinci basamağın güçlenmesi için aile hekimliği referans sistemi oturtulmalı ve hasta muayene sürelerinin uzaması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: Each country has a different health care policy. These different policies decide that country's health. These policies build the health care system with all its components in each country. What is the extend of primary care and what services are included in the secondary care instead of primary care? Do these questions have one single answer? In this study, we aim to find out if the daily works of family doctors in Europe are similar. METHOD: The universe of this study consists of family doctors that are currently working in Europe and Turkey. The study will take place between 01.03.2020 – 31.03.2020. The data will be obtained by doing surveys. In this study, we will ask the doctors about their daily works, their daily routines, and the profile of their patients. We will try to find differences (if there are any) on these subjects between the doctors in Europe and in Turkey. RESULTS: %64,3 of the people that participated in this study are female and %35,7 are male. The participants ages ranges between 23 and 56. The average age of the participants is 32,41±5,82 years. %23,9 of the doctors work in a rural area, %76,1 work in a city center. Only %30 of the family doctors who are working in Europe stated that their patients can apply for a secondary or tertiary health service without a referral from them in contrast to Turkey, where all the patients can be treated in a secondary or a tertiary health care center without a referral from a family doctor. When we compare the daily work of a family doctor in Europe and in Turkey, we can see that the number of patients that apply to a family doctor for a certain health report is extremely high in Turkey. On the other hand, many other different conditions that can be treated in a primary care center have a lower appliance rate in Turkey when compared to Europe. All the technical procedures other than“IUD insertion”and“smear tests”are practiced more often by European family doctors when compared to Turkish family doctors. IUD insertion and smear tests are practiced more often by Turkish family doctors in comparison. Preventive care practices are more common in European GP/family doctors' clinics than their Turkish counterparts. We also found out that the European family doctors use abdominal and carotid ultrasound as a screening test in their clinics more often than Turkish family doctors. On the other hand, Turkish family doctors use of obstetric ultrasound is much higher than their European counterparts. CONCLUSION: In this study, we found out that the family doctors in Turkey have a narrower patient variety than their European colleagues. The number of different types of treatment procedures applied are also wider in European GP/Family Doctors clinics in comparison to their Turkish counterparts. We also found out that many patients in Turkey are looking get secondary or tertiary health care service instead of going to a primary health care centre first. As a conclusion in order to strengthen the primary care in Turkey, we believe we need to establish a mandatory referral system in Turkey and aim to increase the examination/treatment time of each patient.