Apeksifikasyonunu tamamlamamış gömülü üçüncü molar dişlerin bilgisayar destekli hızlı prototipleme yardımıyla ototransplantasyonunun klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi
Autotransplantation of immature impacted third molars using computer-aided rapid prototyping, clinical and radiological follow up
  1. Tez No: 633993
  2. Yazar: ZEYNEP GÜMÜŞER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECİP FAZIL ERDEM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ototransplantasyon, CARP, Otojen diş transplantasyonu, İmmediyat diş transplantasyonu, İmmatür üçüncü molar transplantasyonu, Autotransplantation, CARP, Autogenous tooth transplantation, Immediate tooth transplantation, Immature third molar transplantation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Otojen diş transplantasyonu (ODT) ülkemizde diş replasman tedavisinde ilk akla gelen seçenek olmasa da tüm dünyada elli yılı aşkın bir süredir yapılan çalışmalarla öngörülebilirliğini ıspatlamıştır. Özellikle dental implantasyon endikasyonu olmayan büyüme ve gelişim çağındaki hastaların molar diş kayıplarını telafi edebilecek tek fizyolojik diş replasman tedavisidir. Çalışmamızda uygun donör dişi olan en az 20 hastada“Bilgisayar Destekli Hızlı Prototipleme”(Computer-Aided Rapid Prototyping – CARP) yardımıyla transplantasyon tedavisinin uygulanması ve bu hastaların en az bir yıl boyunca klinik ve radyolojik takiplerinin yapılması hedeflenmiştir. Materiyal ve Metod: Çalışma kapsamında 20 hastada 25 ODT gerçekleştirilmiştir. Donör dişler çekim endikasyonu olan immatür yirmiyaş dişlerinden seçilmiştir. Hastaların tedavi öncesi tomografik görüntüleri alınarak bilgisayar ortamında yirmiyaş dişleri segmente edilerek oluşturulan modeller üç boyutlu yazıcıyla üretilmiştir. Bu şekilde 25 donör diş için 25 adet CARP replika elde edilmiştir. Bu donör diş replikaları ototransplantasyon sırasıda alıcı soket hazırlanırken kullanılmış, bu şekilde donör dişin üç boyutlu konumunun ve soket uyumunun donör diş çekilmeden önce optimize edilmesi sağlanmıştır. Sonuç: Bir yıllık takiplerin sonucunda bir dişin (%4) postoperatif 4. ayında enflamatuvar rezorpsiyon nedenli çekimi gerçekleşmiştir. Bir dişe postoperatif 3. ayında kanal tedavisi uygulanmıştır. Bir dişin 12. ay radyolojik kontrollerinde ise kısmi ankiloz belirtilerine rastlanmıştır. Buna göre bir yılın sonunda başarı oranı %88 olarak belirlenmişken, sağkalım oranı %96'dır. Bu çalışmanın başarı ve sağkalım oranları çok köklü immatür dişlerle yapılmış olan ODT çalışmalarının sonuçlarıyla uyumludur. CARP modellerin kullanımı özellikle zor olarak değerlendirilebilecek vakaların öngörülebilirliği açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Although autogenous tooth transplantation (ATT) is not the first option that comes to mind in the treatment of partial edentulousness in our country, it has proven its predictability with studies conducted for over fifty years in all over the world. It is the only physiological treatment that can accommodate molar tooth loss in growing patients. In our study, it was aimed to perform autotransplantation of immature third molar in at least 20 patients with help of“Computer-Aided Rapid Prototyping”(CARP) and to follow up them for one year. Material and Method: In this study, 25 ATTs were performed in 20 patients. Donor teeth were selected from immature third molars with extraction indication. Tomographic images of the patients' jaws were taken before the treatment. After segmentation of donor teeth, CARP models were manufactured with a three- dimensional printer. Thus, 25 CARP replicas were produced for 25 donor teeth. These replicas were used during the preparation of recipient socket in surgical procedure, thereby enabled optimizing the three-dimensional position of donor tooth in the socket before donor teeth were extracted. Results: During the one year follow up period, one tooth (4%) was lost due to inflammatory resorption at the fourth month after ATT. Other than that, one tooth was endodontically treated at the third month postoperatively and one tooth radiographically presented partial ankylosis symptoms at the 12. month of the following period. Accordingly, the success rate was determined as 88% at the end of a year, while the survival rate was 96%. Conclusion: The success and survival rates of this study are consistent with the results of ATT studies performed with multi-rooted immature teeth. The use of CARP models is especially important for the predictability of difficult cases.