Lomber spinal stenoz hastalarında intraoperatif dekompresyon sonrası nöromonitörizasyon değişiklikleri
Neuromonitorization changes after intraoperative decompression in patients with lombar spinal stenosis
- Tez No: 634052
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI MUSTAFA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: İntraoperatif nörofizyolojik monitorizasyon, lomber spinal stenoz, dekompresyon ve posterior enstrümentasyon, Intraoperative neurophysiological monitoring, spinal stenosis, decompression and posterior instrumentation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: : Amacımız spinal stenoz nedeniyle dekompresyon ve interbody füzyon ameliyatı uygulanan hastalarda intraoperatif nöral doku dekompresyonu sonrası oluşan elektromiyelografik değişiklikleri araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Zamanla oluşan omurganın dejenerativ değişiklikleri nöral yapıları sıkıştırarak spinal stenoza neden olmaktadır. Dekompresyon ameliyatı esnasında olası nöral doku hasarını kontrol etmek amacıyla hastalarımıza intraoperatif nöromonitörizasyon uygulanmaktadır. Çalışmamızda ameliyatın hemen öncesi alınan nöroelektromiyografik değerlerle ameliyat sonu alınan nöroelektromiyografik değerler arasında fark olup olmadığını ve olası farkın kliniğe yansımasını araştırdık. Merkezimizde lomber spinal stenoz tanısıyla cerrahi girişim yapılan 56 hastaya intraoperatif nöroelektromiyografik monitorizasyon uygulandı. Motor uyandırılmış̧ potansiyeller, kafa derisine yerleştirilmiş tirbuşon elektrotlar yardımıyla sol kortikal bölgeye M3'-Mz6, sağ̆ kortikal bölgeye M4'-Mz6 elektrot montajları kullanılarak yapıldı. Uyarı süresi 1 msn olan 5'li tren şeklinde dalgalar kullanıldı. Yapılan kayıtlar ilgili kaslardan iğne elektrotlar yardımıyla elde edildi. Somatosensoriyel uyandırılmış̧ potansiyeller (SSEP) alt ekstremite için tibial ve üst ekstremite için median/ulnar sinir uyarı verilerek kayıt alındı. İzlem; anesteziden sonra kaydedilen bazal değerlerin kayıtlarına göre yapıldı. Kontrolü sağlamak için dört ekstremite motor ve somatosensoriyel uyartılmış̧ potansiyellerin kayıtları alındı. Operasyon süresince kayd edilen yanıtlarda amplitütte %50'den fazla azalma veya artma anlamlı kabul edildi. Hastaların hiçbirinde yeni gelişen postoperatif nörolojik defisit izlenmedi. Bulgular: Tüm hastalar için intraoperatif nörofizyolojik monitorizasyon değerleri bazal ve son değerler olarak kayıt edilmiştir. Ardından bazal ortalama değer 218,5379, son ortalama değerse 384,8800 ölçüerek %76 artış olduğu saptanmıştır.Aynı anda tüm hastaların preoperativ ve postoperativ VAS ve Obswestry ağrı skorları ölçüldü. VAS skoru preop ortalama değer 72,5636, postop ortalama değerse 33,2182 ölçülerek %54 azalmayla iyileşme olduğu görülmüştür. VII Obswestry skoru preop ortalama değer 64,2727, postop ortalama değerse 24,2727 ölçülerek %62 azalmayla iyileşme olduğu görülmüştür. Sonuç: Spinal cerrahide kullanılan intraoperatif nörofizyolojik monitorizasyon sadece nörolojik defisit hakkında değil, yapılan dekompresyonun postoperatif dönemde klinik iyileşme üzerinde etkili olup olmayacağı hakkında da bilgi verebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim is to investigate the electromyelographic changes that occur after intraoperative neural tissue decompression in patients operated on for spinal stenosis. Methods and Materials: Degenerative changes of the spine formed over time cause spinal stenosis by compressing neural structures. In order to control possible neural tissue damage during decompression surgery, intraoperative neuromonitorization is applied to our patients. In our study, we investigated whether there is a difference between the neuroelectromyographic values taken before the operation and the neuroelectromyographic values taken after the operation and the reflection of the possible difference to the clinic.Intraoperative neuroelectromyographic monitoring was performed in 56 patients who underwent surgery with the diagnosis of lomber spinal stenosis in our center. Motor-evoked potentials were made using M3'-Mz6 electrode assemblies to the left cortical region and M4 'Mz6 electrodes to the right cortical region with the help of corkscrew electrodes placed on the scalp. Waves in the form of a 5 train with a warning duration of 1 ms were used. The recordings were obtained from the related muscles with the help of needle electrodes. Somatosensory evoked potentials (SSEP) were recorded by giving tibial stimulation for the lower limb and median / ulnar nerve stimulation for the upper limb. Follow; It was performed according to the records of basal values recorded after anesthesia. Four limb motor and somatosensory evoked potentials were recorded to ensure control. More than 50% decrease or increase in amplitude was accepted in the responses recorded during the operation. None of the patients developed new postoperative neurological deficits. Results: Intraoperative neurophysiological monitoring values were recorded as baseline and end values for all patients. Then the baseline mean value was 218,5379 and the last mean was measured by 384,8800, and a 76% increase was observed. Preoperative and postoperativ VAS and Obswestry pain scores were measured at the same time. The VAS score was observed to be improved with a 54% decrease by measuring the preop mean value of 72.5636 and the postop mean value of 33.2182. It IX was observed that the Obswestry score preop average value was 64,2727, and the postop mean value was 24,2727, with an improvement of 62%. In statistical measurements, it was observed that there was a negative correlation between mean electromyographic changes and VAS and Obswestry scores. Conclusion: Intraoperative neurophysiological monitoring used in spinal surgery can provide information not only about neurological deficits, but also whether the decompression performed will affect clinical recovery in the postoperative period.