Marka iletişiminde mutluluk teması kullanımının marka bilinirliği üzerindeki rolü
The role of using happiness appeal in brand communication on brand awareness
- Tez No: 634106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ÖYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Bilinirliği, Mutluluk, Marka İletişimi, Brand, Brand Awareness, Happiness, Brand Communication
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Markalar, iletişim faaliyetlerinin birçok döneminde insanların ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapmıştır. İletişim faaliyetlerinde mutluluk temasını işleyen markaların, ürün ya da hizmeti alındığı takdirde mutluluk vaat ettiği görülmektedir. Marka iletişiminde mutluluk kavramı kullanılması dikkatleri markaya çekerek markanın bilinen, duyulan marka olmasını sağlamaktadır. Burada mutluluk kavramı markayı, ürün ya da hizmeti bütün şeklinde geliştirerek marka bilinirliğini arttıracak ve tüketicilerin markaya duygusal anlamda bağlanmasını sağlayacaktır. Bu araştırmanın amacı: marka iletişiminde mutluluk kavramının kullanılmasının marka bilinirliği üzerindeki rolünü açıklamaktır. Mutluluk üzerinde duran markalar diğer markalardan farklı olarak, duygusal bir bağ kurup güçlü bir marka duygusunu oluşturmaktadır. Bu anlamda mutluluk kavramı tüketicilerin üzerinde ayırt edici olmakla birlikte marka bilinirliğini arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Brands have worked on the needs of people in many periods of communication activities. It is seen that brands that deal with the theme of happiness in communication activities promise happiness if their products or services are purchased. Using the concept of happiness in brand communication creates attention to the brand and makes the brand known and heard. Here, the concept of happiness will increase the brand awareness by developing the brand, product or service as a whole, and will ensure that consumers are emotionally connected to the brand. The purpose of this research is to explain the role of using the concept of happiness in brand communication on brand awareness. Unlike other brands, brands that emphasize happiness create an emotional bond and create a strong brand feeling. In this sense, the concept of happiness shows that it increases brand awareness, although it is distinctive on consumers.