Arap Baharı sonrası Türkiye'deki Suriyeli göçmenlere yönelik göç politikaları: Avrupa Birliği açısından bakış
Migration policies towards Syrian immigrants in Turkey after the Arab Spring: From the perspective of the European Union
  1. Tez No: 634879
  2. Yazar: UĞURAY UĞURLUDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Avrupa Birliği, Göç, Suriye, Türkiye, Arab Spring, European Union, Migration, Syria, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin Arap Baharı sonrası dönemde maruz kaldığı kitlesel göçlere karşı izlediği göç politikalarındaki değişim ve dönüşümün Avrupa Birliği açısından bakılarak ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada tarihsel, betimsel ve karşılaştırmalı araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda sürdürülen çalışmada öncelikle göçe ilişkin kavramsal ve kuramsal çerçeveye değinilerek, Arap Baharı süreci ve beraberindeki göç hareketleri ele alınmıştır. Akabinde Arap Baharı öncesi ve sonrasında AB göç politikasında yaşanan yasal ve tarihsel değişim ile AB'nin Suriyeli göçmenlere yönelik göç politikası ortaya konmuştur. Bundan sonra da Suriye krizi öncesi ve sonrasında Türkiye'nin göçle ilgili ulusal mevzuatı ve kurumları ile Suriyeli göçmenlere yönelik izlediği politikaları ele alınarak, bahsi geçen politikalara dönük AB'nin Türkiye'den talep ve beklentileri ile Türkiye'ye sunduğu vaat ve yardımları incelenmiştir. Son olarak Türkiye'nin Suriyeli göçmelere yönelik politikalarında AB ile yaşadığı sorunlar ve AB'nin bu politikalara bakışı irdelenmiştir. Çalışmanın sonunda Türkiye'nin, Suriyelilerden kaynaklanan göç sorununa çözüm bulmak maksadıyla çabalarının devam ettiği; fakat göç konusunda Avrupa Birliği ile ilişkilerin istenilen seviyeye ulaşmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the changes and transformation of Turkish immigration policies after The Arab Spring period which caused mass migration to Turkey wieved from the Europen Union. In this context in this study, historical and descriptive research methods were used. In this study, the conceptual and theoretical framework of immigration is primarily addressed, and the Arab Spring process and its accompanying migration movements are discussed. Subsequently, the legal and historical change in the EUs' migration policy before and after the Arab Spring, and the EU's migration policy towards Syrian migrants were introduced. After that, the policies of Turkey's national legislation and institutions on immigration by the period of before and after Syria crisis were discussed. Related to Turkeys' policies; demands and expectations of the EU and aids and promises which are offered from EU to Turkey were studied. Finally, the difficulties with the EU on Turkey's policy on Syrian immigrants and the EU's view of these policies was discussed. The conclusion that is reached at the end of the study is; Turkey has continued its efforts in order to find solutions to migration problems arising from the Syrians; however, it has been concluded that the relations with the European Union on migration have not reached the desired level.