Global governance constellations, challenges and trajectories in the 21st century: an issue based empiric analysis of Voting in the United Nations
21. yüzyılda küresel yönetişim, zorluklar ve yörüngeler: Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun konu bazlı ampirik analizi
- Tez No: 634948
- Danışmanlar: PROF. ŞADİYE MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
21. yüzyılda uluslararası sistemle ilgili en dikkat çekici tartışmalardan biri, savaş sonrası liberal uluslararası düzenin küreselleşmenin getirdiği hızlı dönüşümlerin sonucundaki dağılma eğilimidir. Küresel yönetim takımyıldızlarındaki değişimler ve bu yeni çağın zorlukları, karmaşık küresel sorunları zamanında, organize ve yeterli bir şekilde ele alan yanıtlar gerektirir. Bu çalışma en önemli küresel yönetişim kurumlarından biri olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda devlet dinamiklerini araştırıyor ve bu kapsamdaki dar ulusal çıkarların ve göreceli iktidar konumlarının genel uluslararasi iradeye karşı duruşlarını belirlediği durumları açıklayıcı faktörleri inceler. Küresel yönetişimin geniş bir konu alanını kapsadığı düşünülürse tüm endişelerin toplanması konusundaki zorlukları uluslararası gündemdeki en tartışmalı konular üzerinden inceleyerek en kapsamlı hale getirmektedir. Bu konular BM Genel Kurulu oy kayıtları altında dört başlık olarak toplanmıştır; Orta Doğu, nükleer silahlar ve silahsızlanma, insan hakları ve ekonomik ve sosyal gelişme. Metodolojik olarak, bu araştırma korelasyonların etkilerini ortaya çıkarmak için sıradan en küçük kareler regresyonu (OLS) oy verme modelleri üzerinden GSYİH, askeri güç, ekonomik güç ve rejim türü arasında üye devletler üzerinde en büyük etkileri araştırmaktadır. Ayrıca başarılı kararlar doğrultusunda oy verme oranları da küresel siyasi söylem çerçevesinde incelenmektedir. Bu çalışma BM Genel Kurulu gibi küresel yönetişim platformlarında, özellikle kriz dönemlerinde, güç siyasetinin yürütüldüğü ve devletlerin birincil olarak ilgilendiği unsurların dar ulusal çıkarlar ve göreceli güç konumlarıyla belirlendiğini sonucunu çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most salient debates regarding the international system in the 21st cen- tury is whether the post-war liberal international order is dissipating due to the increasing amount of stress caused by rapid transformations brought on by glob- alization. Shifts in global governance constellations and challenges of this new age require responses which adequately address complex global problems in a timely and organized manner. At this juncture, this study investigates the dynamics of state behavior in one of the most important global governance institutions, the United Nations General Assembly, and unveil the instances in which narrow national in- terests and relative power positions determine their stance against the general will of the international community. Given that global governance encompasses a wide collection of concerns, this study narrows down the inquiry by looking at the most contested issues on the international agenda; the Middle East, nuclear weapons and disarmament, human rights, and economic and social development in the context of the UN General Assembly voting records. Methodologically, the research utilizes an ordinary least squares regression in order to uncover the effects of and correlations between GDP, military power, economic power, and regime type over voting patterns of member states. Additionally, the ratios of voting in line with successful resolu- tions are also investigated within the framework of global political discourse. The study argues that global governance platforms such as the UN General Assembly are podiums in which power politics are conducted and states are ultimately concerned with their narrow national interests and relative power positions, especially within circumstances in which global crises threaten the balance of power within global governance.
Benzer Tezler
- Orta doğu'da yeni stratejik çevreleme girişimlerinin Türk dış politikasına etkisi: Suriye örneği
The effects of strategic containment attempts in the middle east on turkish foreign policy: The example of Syria
OĞUZHAN ERGÜN
Doktora
Türkçe
2013
Kamu YönetimiDokuz Eylül ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. AHMET NAZMİ ÜSTE
- Küresel yönetişim kapsamda uluslararası göç: Rohingya mülteci krizi örneği
Global governance of international migration: A case study of Rohingya refugee crisis
MD MOSTAFA FAISAL
Doktora
Türkçe
2020
Siyasal BilimlerGazi ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZER
- Küresel yönetişim ve kriz yönetimi
Global governance and crisis management
SONER GÜVEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Uluslararası İlişkilerAtılım ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRSAN ŞENALP
- Global governance of policies regarding NEETs and the case of Turkey
NEİY gençlere yönelik politikaların küresel yönetişim bakımından incelenmesi ve Türkiye örneği
SENEM ERTÜRK
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSosyal Politika Bilim Dalı
DOÇ. DR. AYŞE İDİL AYBARS
- Assessing global governance policy of Turkey as a rising power: Motivations, strategies, instruments
Yükselen bir güç olarak Türkiye'nin küresel yönetişim politikasının incelenmesi: Motivasyonlar, stratejiler, araçlar
ŞÜKRÜ AYDIN
Yüksek Lisans
İngilizce
2017
Uluslararası İlişkilerMarmara ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. EMEL PARLAR DAL