Özel eğitim okullarında görev yapan özel eğitim bölümü mezunu öğretmenler ile beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerinin analizi
Analysis of professional competences of special education department graduated teachers and physical education teachers working in special education schools
  1. Tez No: 635078
  2. Yazar: GÖKTUĞ NORMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Yeterlilik, Özel Eğitim, Engelli Birey, Professional Competence, Special Education, Disabled Person
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Özel eğitim okullarında görev yapan özel eğitim bölümü mezunu öğretmenler ile beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmamız nicel bir çalışma olduğundan tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evreni Malatya ilinde bulunan Akşemseddin İşitme Engelliler Ortaokulu, İbni Sina Özel Eğitim Uygulama Okulu ve Turgut Özal Özel Eğitim Meslek okullarında çalışan tüm öğretmenlerden oluşmaktadır. Örneklem grubu ise, bu okullarda görev yapan 57 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmenlere beş dereceli bir ölçme aracı uygulanmıştır. Araştırma bulguları, SPSS 16.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Mesleki yeterlilik ile cinsiyet, yaş, görev yapılan okul, mesleki deneyim, mezun olunan bölüm, mezun olunan fakülte ve öğrenim durumu arasında farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Özel eğitim mezunu öğretmenler ile beden eğitimi öğretmenleri arasındaki fark testi değerinin 0.735 olduğu bulunmuştur. Sonuç: Elde edilen bulgulara göre özel eğitim mezunu öğretmenler ile beden eğitimi öğretmenleri arasında mesleki yeterlilik açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the professional competencies of special education graduate teachers and physical education teachers working in special education schools. Materials and Methods: Since our study was a quantitative study, relational screening model was used from screening models. The research universe consists of all teachers working in Akşemseddin Hearing Impaired Secondary School, İbni Sina Special Education Practice School and Turgut Özal Special Education Vocational Schools in Malatya province. The sample group consists of 57 teachers working in these schools. A five-grade measurement tool was applied to teachers as a data collection tool in the study. The research findings were analyzed using the SPSS 16.0 package program. Results: There were no difference between professional competence and gender, age, school served, professional experience, department graduated, faculty graduated, and educational status (p>0.05). The difference test value between special education graduate teachers and physical education teachers was found to be 0.735. Conclusion: According to the findings, no significant difference was found between special education graduate teachers and physical education teachers in terms of professional competence.