Varikoseli olan hastalarda skrotal doppler ultrasonografi parametrelerinden olan pulsatil index, rezistif index ve pik retrogradakım hızı değerlerinin cerrahi başarısını öngörmedeki yeri
Scrotal doppler in patients with varicoceleof ultrasound parameterspulsatil index, resistive index and pic retrogradsurgical success of current rate valuesplace of forecast
- Tez No: 635107
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ENER
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Üroloji, Urology
 - Anahtar Kelimeler: Varikosel, infertilite, Skrotal Doppler USG, Rezistif index, Pulsatil index, Varicocele, Infertility, Scrotal Doppler USG, Resistive Index, Pulsatile Index
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Varikosel, testiküler venlerde ve pampiniform pleksusda retrograd akımın eşlik ettiği dilatasyon ve tortiyoziteye denir. Etyopatogenezi tam olarak aydınlatılamamış olup, en sık tedavi edilebilir infertilite nedenidir. Varikosel tanısında fizik muayene ilk tanı yöntemidir. Varikosel tanısında Ultrasonografi (USG) ve Doppler USG non-invaziv, pratik ve güvenilir bir yöntemdir. Ancak sonografik olarak net kriterler ortaya konulamamıştır. Varikoselli olgularda, testiküler arteryel parametreler, sperm parametreleri, hormonal değerler ve testis hacmi ile ilgili birbiriyle çelişen çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada; varikosel nedeniyle cerrahiye gidecek olan hastalarda doppler USG parametrelerinin cerrahi başarısını predikte edebilme becerisini görmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesi Üroloji polikliniğine infertilite nedeniyle başvuran 18-40 yaş arası 41 hastanın doppler USG parametreleri olan pulsatil index, rezistif index, istirahat ve valsalva sırasında ven çapları ve pik retrograd akım hızı değerlerine bakılıp aritmetik ortalamalar kayıt altına alındı. Aynı zamanda tüm hastaların preoperatif ve postoperatif 6. ay sperm parametrelerine bakılarak aritmetik ortalamaları kayıt altına alındı. Çalışmaya katılan tüm hastalara mikroskopik subinguinal varikoselektomi uygulandı. Bulgular: Sperm sayıları ve sperm hareketliliği incelendiğinde postoperatif istatistiksel anlamlı bir düzelme olduğu görüldü (p=0,047) (p=0,001). Preoperatif ve postoperatif sperm sayıları karşılaştırıldığında, 25 hastanın sperm sayılarının yükseldiği, 14 hastanın sperm sayıları preoperatif değerinden düşük 1 hastada ise sperm sayılarının değişmediği gözlendi (Tablo 5). İkili korelasyonlar incelendiğinde İVÇ arttığında, postoperatif sperm hareketliliğinin de arttığı (p=0,024) ve Rİ (p=0,036) ve Pİ (p=0,022) arttığında ise postoperatif sperm morfolojisinin düzeldiği görüldü (Tablo 9). Tartışma ve Sonuç: Varikosel cerrahisi postoperatif sperm parametrelerinde anlamlı düzelme sağlayan etkili bir yöntemdir. Literatürde varikosel hastalarında mevcut doppler parametrelerinden Rİ, Pİ ve PRFV'nin operasyon sonrasında vi azaldığı gösterilmiştir. Fakat bu parametrelerin preoperatif dönemde cerrahi başarısını öngörebilirliği hakkında veri yoktur. Bizim çalışmamızda bu parametrelerin cerrahi başarısını predikte edebileceğine dair istatistiksel anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. Bunun sebebinin hasta sayısının düşüklüğü ve takip süresinin kısa olmasının olabileceğini düşünmekteyiz. Bu konuda daha fazla hasta sayısıyla ve daha uzun dönem takipleri olan prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: Varicocele is called dilatation and tortiosity accompanied by retrograde flow in testicular veins and pampiniform plexus. Etiopathogenesis has not been fully elucidated and is the most common cause of treatable infertility. Physical examination is the first diagnostic method in the diagnosis of varicocele. Ultrasonography (USG) and Doppler USG is a non-invasive, practical and reliable method in the diagnosis of varicocele. However, there are no sonographic clear criteria. In varicocele cases; There are conflicting studies on testicular arterial parameters, sperm parameters, hormonal values and testicular volume. In this study; We aimed to see the ability to predict the surgical success of doppler USG parameters in patients who will undergo surgery due to varicocele. Materials and Methods: Pulsatile index, resistive index, vein diameters and peak retrograde flow velocity values were recorded during doppler USG parameters of 41 patients aged 18-40 years who applied to the Urology outpatient clinic of Ümraniye Training and Research Hospital of Health Sciences University for infertility, and arithmetic averages were recorded during rest and valsalva. At the same time, preoperative and postoperative 6th month sperm parameters were evaluated and their arithmetic averages were recorded. Microscopic subinguinal varicocelectomy was applied to all patients participating in the study. Results: When sperm count and sperm motility were examined, a statistically significant improvement was observed postoperatively (p=0,047) (p=0,001). When the preoperative and postoperative sperm numbers were compared, it was observed that the sperm counts of 25 patients increased, and the sperm counts did not change in 1 patient whose sperm count was lower than the preoperative value of 14 patients (Table 5). When dual correlations were examined, postoperative sperm motility increased, when IVC increased (p=0,024) and postoperative sperm morphology improved, when RI (p=0,036) and PI (p=0,022) increased. Discussion and Conclusion: Varicocele surgery is an effective method that provides a significant improvement in postoperative sperm parameters. viii In the literature, it has been shown that RI, PI and PRFV, which are among the doppler parameters, present in varicocele patients, decrease after the operation. However, there is no data about the predictability of these parameters in the preoperative period. In our study, no statistically significant result was found that these parameters could predict surgical success. We think that this may be due to the low number of patients and short follow-up. There is a need for prospective studies with larger number of patients and longer follow-up.