STZ ile diyabet oluşturulmuş ratlarda nar çekirdeği yağının antidiyabetik ve antioksidant etkileri
Antidiabetic and antioxidant effects of pomegranate oil in STZ induced diabetic rats
  1. Tez No: 635118
  2. Yazar: RAHAF ALHALABI BASKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT MERT, DOÇ. DR. LEYLA MİS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nar Çekirdeği Yağı, STZ, Diyabet, Antioksidan, Kolesterol, İnsülin, Resistin, Adiponektin, Pomegranate Seed Oil, STZ, Diabetes, Antioxidant, Cholesterol, Insulin, Resistin, Adiponectin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Diyabet 21. yüzyılın en büyük küresel sağlık sorunlarından biri olup en önemli 10 ölüm nedeninden biridir. Tedavi amacıyla kullanılan hipoglisemik ilaçlar ya çok pahalıdır ya da bazıları istenmeyen yan etkilere sahiptir. Daha etkili, güvenli ve daha düşük maliyetli antidiyabetik bitkiler aramak için araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışma, nar çekirdeği yağının kan şekeri, serum insülin düzeyleri ve bazı kan biyokimyasal parametreleri üzerine etkisini incelemek için yapıldı. 3 haftalık deneme için deneysel diyabetik sıçan modeli kullanıldı. Çalışmada Van Yüzüncü Yıl Üniveritesi Deney Hayvanları ünitesinden temin edilen 7-8 haftalık, canlı ağırlık ortalaması (185-250 g) olan 32 adet dişi Wistar cinsi Albino sıçan, her grupta 8 sıçan olacak şekilde rastgele seçilerek eşit olarak 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna su verilirken, nar yağı grubuna gavaj yoluyla nar çekirdeği yağı (2 ml / kg / gün) verildi. Diyabet oluşturmak için üçüncü grup sıçanlara 45 mg/kg tek doz streptozotosin (STZ) i.p. yoldan uygulandı. Dördüncü grup sıçanlarda benzer şekilde STZ uygulanıp aynı dozda nar çekirdeği yağı gavaj yoluyla üç hafta boyunca her gün verildi. Deneme sonunda ratların kalplerinden kan örnekleri alınıp glukoz, insülin, adiponektin, resistin, toplam kolesterol (TC), trigliseritler (TG), HDL kolesterol, LDL-kolesterol, TAC, TOS, düzeyleri ölçüldü, OSI düzeyleri hesaplandı. Başlangıç ve son canlı ağırlıkları kaydedildi. Sunulan bu çalışmada TAC ve TOS seviyeleri kontrol ve nar çekirdeği grubunda değişmezken, diyabetin oksidan etkisi ile 3. grupta değişmiştir. TOS düzeylerinde gözlenen artış nar çekirdeği yağı verilmesiyle azalmıştır. Tersine olarak TAC miktarı diyabetli sıçanlarda azalırken nar çekirdeği yağı verilen grupta artış göstermiştir. Diyabetli sıçanlarda oksidan maddelerin varlığı ile yükselen OSI değerleri yine nar çekirdeği yağı ilavesi ile normal düzeye doğru azalmıştır. Son canlı ağırlıklar incelendiğinde diyabetli sıçanların en düşük değere sahip olduğu saptandı. Diyabetli sıçanlarda yükselen glukoz değeri nar yağı ilave edildiğinde önemli olarak düşmüştür. Adiponektin ve resisitin düzeylerinde önemli değişimler bulunmazken insülin düzeyi diyabetli grupta önemle azalmıştır. Trigliserit düzeyi tüm gruplarda benzer değerlerde saptandı. Diğer üç gruba göre diyabetli sıçanlarda LDL, kolesterol, TOS ve OSI düzeyleri artarken, HDL düzeyi azalmıştır. Bu bulgular nar çekirdeği yağının diyabette yükselen glukoz düzeyini düşürmesi, artmış kolesterol, LDL TOS ve OSI değerlerindeki yükselmeleri aşağıya çekmesi, ayrıca HDL ve TAC düzeylerindeki azalmalar üzerine yükseltici etkisi ile diyabette gözlenen olumsuz değişimleri düzeltebileceği, antioksidan olarak önemli bir madde olarak diyabette kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Diabetes is one of the biggest global health problems of the 21st century and it is one of the 10 most important causes of death. Hypoglycemic drugs used for treatment are either too expensive or some have undesirable side effects. Researches are conducted to look for more effective, safe and lower cost antidiabetic plants. This study was conducted to examine the effect of pomegranate seed oil on blood sugar, plasma insulin levels and some blood biochemical parameters. Experimental diabetic rat model was preferred for the 3-week trial. In the study, 32 female Wistar Albino rats, which were obtained from Van Yüzüncü Yıl University Experimental Animals unit, with 7-8 weeks old live weight average (185-250 g) were used. The rats were randomly selected as 8 rats in each group and divided into 4 groups equally. While water was given to the control group, pomegranate oil was given to the pomegranate oil group via gavage (2 ml / kg / day). To create diabetes, the third group of rats received 45 mg / kg single dose of streptozotocin (STZ) i.p. In the fourth group of rats, STZ was administered similarly and the same dose of pomegranate seed oil was given daily for three weeks by gavage. At the end of the experiment, blood samples were taken from the hearts of the rats and glucose, insulin, adiponectin, resistin, total cholesterol (TC), triglycerides (TG), HDL cholesterol, LDL-cholesterol, TAC, TOS, OSI levels were recorded. In this study, TAC and TOS levels did not change in the control and pomegranate seed oil group, while the diabetes in the third group was changed with the oxidant effect. In contrast, while the amount of TAC decreased in rats with diabetes, pomegranate seed oil increased in the group given. OSI values that increased with the presence of oxidant substances in diabetic rats decreased to normal level with the addition of pomegranate seed oil. When the final body weights were found to have the lowest values of diabetic rats. Increased glucose value in rats with diabetes decreased significantly when pomegranate seed oil was consumed. While there were no significant changes in the levels of adiponectin and resistin, insulin level decreased significantly in the diabetic group. Triglyceride levels were determined in similar values in all groups. LDL cholesterol, TOS and OSI levels were increased in rats with diabetes compared to the other three groups, while HDL levels decreased. These findings conclude that pomegranate seed oil may decrease diabetes levels in diabetes, decrease cholesterol, LDL TOS and OSI values, as well as increase the effects on HDL and TAC levels, and can be used in diabetes as an important antioxidant substance.