Bipolar bozukluk tanılı hastalarda beden algısı ile cinsel işlev bozukluğu ve çift uyumunun ilişkisi
The relationship of body perception and sexual function disorder in patients with a diagnosis of bipolar disorders
  1. Tez No: 635172
  2. Yazar: EMİNE REYHAN YAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ İZCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, beden algısı, cinsel işlevler, çift uyumu, Bipolar Disorder, body perception, sexual functions, dyadic adjustment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Çalışmamızda Bipolar Bozukluk (BB) tanılı hastalarda beden algısının cinsel işlev bozukluğu (CİB) ve çift uyumu ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmamız kesitsel bir çalışma olup S.B.Ü. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerine ayaktan başvuran 80 tane remisyonda BB tanılı hasta dahil edilmiştir. Hastaların tanısı DSM-V Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-V CV) uygulanarak kesinleştirilmiştir ve bütün hastalar için ayrı ayrı sosyodemografik veri formu doldurulmuştur. Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ) ve Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) yapılarak remisyon döneminde oldukları netleştirilmiştir. Sonrasında öz bildirime dayalı ölçekler olan Golombuck Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ), Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ), Beden Algı Ölçeği (BAÖ) ve Bipolar Bozuklukta Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (Brief QoL.BD) verilmiştir. Bulgular: Bipolar Bozukluk tanılı hastalarda cinsel işlev bozukluğu görülme oranı % 55 bulunmuştur. BB tanılı kadın hastalarda en sık saptanan bozukluk vajinismus, erkeklerde ise erken boşalma olmuştur. BB tanılı hastalarda cinsel işlev bozukluğu eşlik etmesinin çift uyumunu olumsuz etkilediği gözlenmiştir. BB tanılı hastalarda Body Mass Index (BMI) ile beden algısı arasında, beden algısı ile cinsel işlev bozukluğu arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Beden algısından memnuniyet artışının çift uyumu ve yaşam kalitesi üzerine olumlu yönde etkisi gözlenmiştir.Sonuç: Bipolar Bozukluk tanılı hastalarda cinsel işlev bozukluğu varlığı çift uyumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Beden algısında bozulma cinsel işlev bozukluğuna etki etmezken çift uyumunu ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: In our study, it was aimed to investigate the relationship between body perception and sexual dysfunction and couple compliance in patients diagnosed with bipolar disorder. Method: Our research is a cross-sectional study and 80 patients diagnosed with BB were included in outpatients who applied to the outpatient clinics of S.B.Ü. Erenköy Mental and Neurological Diseases Training and Research Hospital. The diagnosis of the patients was confirmed by performing the Structured Clinical Interview for DSM-V Disorders (SCID-V CV), and the sociodemographic data form was filled out separately for all patients. Young Mania Rating Scale (YMRS) and Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) were made to clarify that they are in remission period. Afterwards, Golombuck Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS), Dyadic Adjustment Scale (DAS), Body Cathexis Scale (BCS) and Brief Quality of Life Scale in Bipolar Disorder (Brief QoL.BD) were given. Results: The incidence of sexual dysfunction in patients diagnosed with bipolar disorder was 55%. Vaginismus was the most common disorder in female patients with BB and premature ejaculation in men. It has been observed that accompanying sexual dysfunction in patients with BB has a negative effect on dyadic adjustment. There was no relation between BMI and body perception in patients with BB, and also no relation between body perception and sexual dysfunction. The positive effect of the increase in satisfaction with body perception on the dyadic adjustment and quality of life was observed. Conclusion: The presence of sexual dysfunction in patients diagnosed with bipolar disorder negatively affects couple dyadic adjustment. While deterioration in body perception does not affect sexual dysfunction, it negatively affects dyadic adjustment and quality of life.