Göğüs ağrısı ile acil servise başvuran hastalarda T-MACS skoru'nun TIMI skoru ile karşılaştırılması
Comparation of T-MACS score and TIMI score in patients with chest pain in the emergency department
  1. Tez No: 635306
  2. Yazar: MÜCAHİT KESGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN ÇOLAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GENÇ YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, TIMI skoru, T-MACS skoru, Chest pain, TIMI score, T-MACS score
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Dünya genelinde kardiyovsaküler sistem hastalıkları çağımızın önemli ölüm nedenleri arasında başı çekmektedir. acil servise başvuruların önemli bir kısmını göğüs ağrısı şikayeti oluşturmaktadır. Göğüs ağrısıyla başvuran hastaların %5'inden azında ST yükselmesi olan miyokard enfarktüsü(STEMI) görülürken %25'ine kadar olan kısmında ST yükselmesi olmayan miyokard enfarktüsü(NSTEMI) olabilmektedir. STEMI tanısı anamnez ve EKG ile kolaylıkla konulabilirken NSTEMI tanısını koymak ya da dışlamakta uzun süre takip gerekebilmektedir. Göğüs ağrısı olan hastalarda kılavuzlar risk skorlamalarının kullanımını öneriyor. bizim çalışmamızdaki amacımız TIMI skoru ile T-MACS skorunu karşılaştırarak T-MACS skorunun acil serviste kullanılabilirliğini araştırmaktır. Gereç Ve Yöntem: Çalışmamıza 04.12.19-06.06.20 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Tıp Kliniği'ne göğüs ağrısı ile başvuran NSTEMI şüphesi olan dahil edilme ve hariç tutulma kriterleri uygulanan 310 olgu dahil edilmiştir. Olguların demografik bilgileriyle TIMI ve T-MACS skorları hesaplanarak kaydedildi. Çalışmada elde edilen veriler değerlendirilirken, analizler IBM SPSS 23.0 paket programı (IBM Corp., Armonk, NY) ile yapılmıştır. 0,05'den küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 310 hastanın genel özellikleri değerlendirildiğinde, hastaların yaş ortalaması 49,7±19,4 yıl (min:18, maks:92) olarak hesaplanmıştır. Hastaların %54,2'si kadın ve %45,8'i erkektir. 1 aylık mortalite oranı %1,3, MACE oranı %6,5 ve AKS oranı %5,5'tir. MACE'yi öngörmede T-MACS risk sınıfı çok düşük risk için duyarlılık %100 (%83,2-%100), seçicilik %51,72 (%45,8-%57,6), PPD %12,5 (%11,3-%13,9), NPD %100 olarak hesaplanırken TİMİ risk sınıfı düşük risk için duyarlılık %35 (%15,4-%59,2), seçicilik %88,97 (%84,8-%92,3), PPD %17,9 (%10-%30,2), NPD %95,2 (%93,5-%96,5) olarak hesaplandı. T-MACS risk sınıfı yüksek risk için duyarlılık %60 (%36,1-%80,9), seçicilik %99,66 (%98,1-%100), PPD %92,3 (%62,1-%98,9), NPD %97,3 (%95,5-%98,4) olarak bulunurken TIMI yüksek risk için duyarlılık %10 (%1,2-%31,7), seçicilik %97,93 (%95,6-%99,2), PPD %25 (%6,7-%60,7), NPD %94 (%93,2-%94,8) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran vakaların düşük risk (T-MACS skoru için çok düşük risk), yüksek risk ve tahmini 1 aylık MACE riskini belirlemede T-MACS skorunun TIMI skorundan daha başarılı olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Aim: In the world, cardiovascular system diseases are among the leading causes of death in our age. An important part of the admissions to the emergency department is chest pain. While less than 5% of patients presenting with chest pain have myocardial infarction with ST elevation, up to 25% may have myocardial infarction without ST elevation. While the diagnosis of STEMI can be made easily with anamnesis and ECG, long-term follow-up may be required to diagnose or exclude NSTEMI. Guidelines recommend the use of risk scores for patients with chest pain. Our aim in our study is to compare the TIMI score with the T-MACS score to investigate the usability of the T-MACS score in the emergency department. Materials and Methods: Inclusion and exclusion criteria applied 310 cases with suspected non-ST acute coronary syndrome who presenting to the Emergency Medicine Clinic of Health Sciences University Haydarpaşa Numune Health Application and Research Center has been investigated between 04.12.19-06.06.20 with chest pain. TIMI and T-MACS scores were calculated and recorded with the demographic information of the cases. While evaluating the data obtained in the study, analyzes were made with IBM SPSS 23.0 package program (IBM Corp., Armonk, NY). P values less than 0.05 were considered statistically significant. Results: When the general characteristics of 310 patients included in the study were evaluated, the mean age of the patients was calculated as 49.7 ± 19.4 years (min: 18, max: 92). 54.2% of the patients are female and 45.8% are male. The 1-month mortality rate is 1.3%, the MACE rate is 6.5% and the ACS rate is 5.5%. T-MACS risk class in predicting MACE, sensitivity for very low risk 100% (83.2% -100%), specificity 51.72% (45.8% -57.6%), PPD 12.5% ( 11.3-13.9%), NPD was calculated as 100%, while TIMI risk class for low risk, sensitivity 35% (15.4% -59.2%), specificity 88.97% (84.8% -92%) , 3), PPD was 17.9% (10% -30.2%), NPD was 95.2% (93.5% -96.5%). T-MACS risk class for high risk sensitivity 60% (36.1% -80.9%), specificity 99.66% (98.1% -100%), PPD 92.3% (62.1% -100%) 98.9), NPD 97.3% was (95.5% -98.4%), sensitivity for TIMI high risk 10% (1.2% -31.7%), specificity 97.93% ( 95.6-99.2%), PPD 25% (6.7% -60.7%), NPD was 94% (93.2% -94.8%). Conclusion: We determined that T-MACS score was more successful than TIMI score in determining low risk (very low risk for T-MACS score), high risk and estimated 1-month MACE risk in cases who applied to the emergency department with chest pain.