Modern plastik sanatlar kapsamında Türkiye'de sokak sanatı
Turkish street art in context of modern plastic arts
- Tez No: 635552
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN ERGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sokak sanatı, Plastik sanatlar, Kamu sanatı, Sanat terapisi, Grafiti, Heykel, Street art, Plastic arts, Public art, Art therapy, Graffiti, Sculpture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın birinci bölümünde sokak sanatının ortaya çıkış süreci, kamusal alanın farklı tanımları ve uygulamaları üzerinden açıklanmıştır. Gelişimi, özgürlükleri ve sınırları; yasalar kapsamında, tarihi olaylar ve akımlarla bağlantılı olarak araştırılmış ve sunulmuştur. Sanatın ve sanatçının değişen sınırları ile sokak sanatının, sanat terapisi ile paralellikleri incelenmiştir. İkinci ve üçüncü bölümünde modern plastik sanatlar kapsamında Türkiye'de sokak sanatı, Dünya'dan örneklerle karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Dünya'da plastik sanatlar kapsamında modern sokak sanatı Banksy, Mark Jenkins, Slinkachu, Mentalgassi, Isaac Cordal, Bordello II, Gregos; Türkiye'de ise İskender Giray, Darağaç, Avareler, Küf ile örneklendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study, the emergence process of street art is explained through different definitions and applications of public space. Its development; freedom and restrictions have been researched and presented in connection with laws, historical events and trends. While exploring the changing boundaries of art and artists; the parallelism between street art and art therapy have been examined. In the second and third sections; modern plastic arts in the context of street art in Turkey have been presented with comparative examples around the world. Plastic arts around the world in context of street art have been exemplified by; Banksy, Mark Jenkins, Slinkachu, Mentalgassi, Isaac Cordal, Bordello II, Gregos and in Turkey; İskender Giray, Darağaç, Avareler, Küf.