Tasarım nesnesi olarak heykel ve seri üretim
Sculpture as a design object and mass production
  1. Tez No: 635555
  2. Yazar: AYKUT ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ARZU ATIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Nesnesi, Heykel, Karakter Tasarımı, Üretim, Design object, Sculpture, Character Design, Production
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez çalışmasında, birçok sanatçı tarafından gerçekleştirilmiş ve günümüzde heykeltıraşlığın ayrı bir kolu olduğu düşünülen üç boyutlu karakter tasarımları, sanatsal amaçla bir heykeltıraşlık problemi olarak ele alınmıştır. Karakter tasarlarken, karakterin var olmasını sağlayan bir hikâye ile temellendirilerek, gelişimi ve ortaya çıkışı incelenmiştir. Tez kapsamında, üretilmiş karakter tasarımlarından yola çıkarak özgün tasarım nesneleri meydana getirmeye çalışılmıştır. Bir karakter tasarlarken, karakterin var olmasını sağlayan bir hikâyeye bağlı kalarak, sanatsal unsurlar dâhilinde gelişimi, ortaya konması ve üretimi esas alınmıştır. Literatür taramasına dayalı araştırılan tüm veriler ışığında tasarım nesnesi olarak endüstriyel üretimin bir kolu sayılabilecek heykel, edebiyat, sinema ve animasyon sektöründeki konumu, gündelik hayattaki ve günümüz sanat piyasasındaki yeri açısından workshoplar ve sanatçılar üzerinden örneklendirilerek incelenmiş ve sonuçta özgün heykel ve tasarım uygulamaları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, three-dimensional character designs that are carried out by many artists, and can be classified as a different section of sculpture nowadays, are discussed as a sculpture problem with an artistic purpose. While designing a character in this context, establishing it with a story that provides the character's existence, it's appearance and improvement within cases are essential. In this study, it is attempted to create an original design object based on character designs that are already produced. When designing a character, founding it with a story that allows character to exist, it's development, exposure and production in accordance with artistic values, are taken as a basis in this thesis. In the light of all the data based on literature review, sculpture that can be regarded as an industrial manufacture section, its position in literature, cinema and animation sector, in terms of its position in daily life and modern-day art industry, is examined with examples through workshops and artist. Consequently, genuine sculptures and design applications are carried out.