The impacts of extensive writing on EFL students' attitudes, scores and text readability
Serbest yazmanın yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin tutumları, puanları ve yazı okunabilirliği üzerine etkileri
- Tez No: 635776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Serbest Yazma, Yazma Becerileri, İkinci Dilde Yazma, Extensive Writing, Writing Skills, L2 Writing
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı serbest yazmanın üniversite öğrencilerinin puanları ve tutumları üzerine etkisine dair fikir sahibi olmaktır. Ayrıca bu çalışma, serbest yazmanın, öğrencilerin yazılarının okunabilirliği üzerinde etkisi olup olmadığına dair araştırmayı gözetmektedir. Birçok Türk üniversitesinde öğretim dili İngilizcedir. Dolayısıyla öğrencilerin bölümlerinde eğitimlerine devam edebilmeleri için İngilizceye hâkim olmaları gerekmektedir. Kaçınılmaz olarak yazma becerileri de bu sürecin çok önemli bir parçasıdır. Bu bakımdan, üniversite öğrencileri yazma ödevlerinde daha iyi performans gösterebilsinler diye yazma becerisini daha zor hale getiren engellerin üstesinden gelmek gerekmektedir. Bu çalışma Türkiye'nin batısındaki bir devlet üniversitesinde uygulanmıştır. Katılımcılar 62 erkek ve 38 kız olmak üzere 100 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır.Nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler SPSS yoluyla incelenmiştir. Serbest yazma etkinliğinin öğrenci puanları ve tutumları üzerinde olumlu etkisi olduğu bulunmuştur. Ayrıca öğrenci yazılarının okunabilirliğini de olumlu yönde etkilemiştir.Bu çalışma İngiliz dili eğitimi alanında yapılan nadir çalışmalardan olduğu için bu alanda yapılması beklenen diğer muhtelif çalışmalara da ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to gain insight into the impacts of extensive writing on writing scores of university students along with writing attitudes of learners. Moreover, the study seeks to investigate whether extensive writing has an impact on readability of writing papers. Medium of instruction is English in most Turkish universities. Therefore, students are required to have good command of English to pursue their education in their departments. Inevitably, writing is a significant part of this process. In this sense, overcoming the challenges that make writing skill harder is necessary so that university students will be able to show better performance in writing assignments. The present study was conducted in a state university in the western part of Turkey. The participants consisted of 100 university students, 62 of whom were male and 38 of whom were female. Quantitative research method was utilized. Data were analyzed via SPSS. The findings indicate that extensive writing had a positive impact on university students' writing scores as well as their attitudes. It also affected readability of their writing papers. This study will shed a light on the ones that are likely to be carried out in this field since this is one of the rarely studied areas in ELT.