The relationship between personality traits, interpersonal conflict resolution strategies and coping skills among X, Y, Z generations
X, Y, Z kuşaklarının kişilik özellikleri, kişilerarası çatışma çözme yaklaşımları ve başa çıkma becerilerinin incelenmesi
- Tez No: 635812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA GÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı, Beş Faktörlü Kişilik Özellikleri, Kişilerarası Çatışma Çözme Yaklaşımları, Başa Çıkma Becerileri, Generations, Generation X, Generation Y, Generation Z, Five Factor Personality Traits, Interpersonal Conflict Resolution Approaches, Coping Skills
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada kişilik özelliklerinin, kişilerarası çatışma çözme stratejilerinin ve başa çıkma becerilerinin kuşaklara (X, Y, Z) göre farklılık gösterip göstermediğini incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini, X kuşağı (n = 141), Y kuşağı (n = 165), Z kuşağı (n = 127) olmak üzere 433 katılımcı (257 kadın ve 176 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Beş Faktörlü Kişilik Özellikleri Envanteri (BFKÖE), Kişilerarası Çatışma Çözme Yaklaşımları Ölçeği (KÇÇYÖ) ve Başa Çıkma Becerileri Ölçeği (BÇBÖ) uygulanmıştır. X, Y, Z kuşakları arasında kişilik özellikleri, kişilerarası çatışma çözme stratejileri ve başa çıkma becerileri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı Çoklu Varyans Analizi (MANOVA) ile sınanmıştır. Araştırmanın bulguları, X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı beş faktörlü kişilik özellikleri alt boyutlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Dahası, X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı yüzleşme, duygusal ifade ve kendini açma kişilerarası çatışma çözüm yaklaşımları ölçeği alt boyutlarına göre farklılık göstermiştir. Ancak, X kuşağı, Y kuşağı ve Z kuşağı çatışmaya yaklaşma/kaçınma ve genel/özel davranış alt boyutuna göre farklılaşmamıştır. Ayrıca, X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı, madde kullanımı, aktiviteleri bırakma, yadsıma, kendini sınırlandırma, olumlu tarzda yeniden yorumlama ve planlama başa çıkma becerileri ölçeğinin alt boyutlarına göre farklılık göstermiştir. Bunun yanında, X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı, araçsal sosyal destek arama, kabullenme, mizahi yaklaşım, duygulara odaklanma, dine yönelme, davranışsal olarak ilgiyi kesme, zihinsel olarak ilgiye kesme ve duygusal sosyal destek arama bakımından farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine whether personality traits, interpersonal conflict resolution strategies, and coping skills differ from one another according to the generations (X, Y, Z). Hence, how generations (X, Y, Z) differentiate according to personality traits, conflict resolution approaches, and coping skills was explored. The sample of the study consisted of 433 participants (257 female and 176 male) which are composed of Generation X (n = 141), Generation Y (n = 165), Generation Z (n = 127). The data was obtained by the Demographic Information Form, The Big Five Inventory (BFI), Conflict Communication Scale (CCS) and Coping Skills Scale (The Brief-COPE). Multiple variance analysis (MANOVA) was used to see whether there is a significant difference between BFI, CCS, and the Brief-COPE in terms of Generation X, Generation Y, and Generation Z. The study results demonstrated that there was a statistically significant difference in personality traits according to Generation X, Generation Y, Generation Z. Moreover, Generation X, Generation Y, Generation Z differentiated according to confrontation, emotional expression, and self-disclosure subscale of CCS. However, Generation X, Generation Y, Generation Z did not differentiate in terms of conflict approach/avoidance and public/private behavior level. Furthermore, Generation X, Generation Y, Generation Z differentiated according to substance use, suppression of competing activities, denial, restraint, positive reinterpretation, and planning subscale of the Brief-COPE. In addition, Generation X, Generation Y, Generation Z did not differentiate in terms of instrumental social support, acceptance, humor, venting of emotions, religion, behavioral disengagement, mental disengagement, emotional social support levels.