Türkiye'de işsizliğin genel yapısı ve işsizliğe yönelik çözüm önerileri (2005-2019)
The general structure of unemployment in Turkey and solutions for unemployment (2005-2019)
- Tez No: 635832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEK ASLI CİNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Türkiye'de İşsizlik, İşgücü, İşgücünün Yapısı, İstihdam Politikaları, Unemployment, Unemployment in Turkey, Labor, Stracture of Labor, Employment Policy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İşsizlik Türkiye'de ve dünyada giderek artan küresel bir sorun haline gelmiştir. Türkiye'de işsizliğe neden olan faktörler açısından hızlı nüfus artışı, işgücüne katılım oranının ve işgücünün eğitim seviyesinin düşük olması, tarım ağırlıklı istihdamın yapısı, kadın erkek işgücü arasında orantısızlıklar, bölgeler arası işsizlik farklılıkları gibi birçok yapısal etken bulunmaktadır. İşsizlik Türkiye'de ve tüm dünyada ekonomik ve sosyal olarak insanların refah seviyesini etkilemektedir. Çalışmada Türkiye'de işsizliğin genel olarak nedenlerini, boyutlarını ve sonuçlarını tespit etmek ve işsizliğe yönelik çözüm önerileri sunmak için öncelikle istihdam politikalarına yer verilerek gerekli incelemelerde bulunulmuştur. Ayrıca dünyadaki işsizliğin nedenleri, boyutları ve sonuçlarına da değinilmiştir. Çalışmanın amacı, 2005-2019 döneminde Türkiye'de işsizliğin genel yapısını incelemek, işsizliğin boyutları ve sonuçlarını tespit etmek, işsizliğe yönelik çözüm önerilerinde bulunmaktır. Çalışmada kullanılan verilere TUİK, ILO ve Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinden ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The unemployment has become an increasing global problem in the Turkey and world. There are many structural factors causing unemployment in Turkey such as rapid population growth, low labor force participation and education level of the labor with the structure of agriculture based employment,disproportiones between women and men,regional unemployment differences. The unemployment affects the welfare level of people both economically and socially in the Turkey and all around the world. In this study, in order to determine the causes, extents and results of the unemployment in general and to offer solutions for unemployment, it has made necessary examinations by first including employment policies in Turkey. The causes, extents and results of unemployment in the world are also mentioned. The aim of the study is to view the unemployment in Turkey between 2005-2019 and to determine the aspects and the result of the unemployment furthermore to find solutions in order to prevent and decline it. The data used in the study have been reached via TUIK, ILO and Ministry of Finance.