Türkiye bankacılık sektörü istihdamının incelenmesi: 2000-2018 yılları
Investigation of Turkish banking sector employment: 2000-2018
  1. Tez No: 699299
  2. Yazar: MALIK AHMADZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, İşsizlik, Bankacılık Sektörü, Türkiye, Employment, Unemployment, BankingSector, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin, sosyal ve ekonomik yapılarının farklı olması işsizlikle mücadelede farklı politikaların uygulanmasına neden olmaktadır. Bankacılık sektöründe önemli istihdam sağlayan sektörlerden biridir. Bu nedenle bankacılık sektörünün geniş istihdam sağlaması ve çeşitli çözüm seçeneklerinden dolayı uzun süreli işsizliğin çözümlenmesinde etkili bir yöntem olduğu varsayılmaktadır. Çalışma bugünden geleceğe ilgili kurumların yapacağı uzun süreli işsizlere yönelik aktif istihdam politikalarına yarar sağlayabilecektir. Çalışmanın amacı, belirli teorik pozisyonları açıklığa kavuşturmak, işgücü piyasası mekanizmasının geliştirilmesi için yeni yönlerin bilimsel olarak kanıtlanması temelinde nüfusun istihdamını artırmak için spesifik metodolojik yaklaşımlar ve pratik öneriler geliştirmektir. Çalışmada 2000-2018 yıllarında bankacılık sektöründe istihdam durumunu incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde İstihdam Kavramı incelenmiştir. İşsizlik ve istihdam teorileri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bölümde istihdam politikaları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü bankacılık kavramını açıklamaktadır. Banka tanımı, banka türleri, bankacılığın tarihsel gelişimi ile ilgili bilgiler bu bölümde verilmiştir. Bankacılık sektöründe işsizlik sorunu ile ilgili araştırma yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü Türkiye`de bankacılık sektörünün gelişimi ve bankacılık sektöründe istihdamla ilgilidir. Bu bölümde Türkiye`de bankacılık sisteminin tarihsel gelişimi ve günümüzde Türkiye`de bankacılık sektörünün yapısı açıklanmıştır. Sektörün aktif büyüklüğünün ve dolayısıyla toplam istihdam hacminin ülke içinde çoğu bölgelerde gerçekleştirilebilecek bir hedeftir. Kısa vadede olan bazı kamusal önlem ve sektördeki istihdamın hızlı bir biçimde arttırılması mümkündür. Sektör içinde istihdamın en önemli unsurlarından biri de şube sayısının arttırılmasına teşvik edilmesidir. İstihdamın niteliğinin de yükseltilmesine ilişkin önlemlerin alınması sadece sektör için değil ülke içinde önemli katkılar sağlamaktadır. Genel olarak tüm bölgeler için yapılan analiz sonuçlarının benzer sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Tüm ülke genelinde banka çalışan sayısının 2014 yılına kadar artış gösterdiği, sonraki dönemlerde ise teknolojiye bağlı gelişmelerden olan internet üzerinden yapılan işlemlerin artması sonucu istihdam düzeyinin azaldığı saptanmıştır. Tüm bölgelerde ATM sayısındaki artışın istihdam üzerinden olumlu bir etkisinin olduğu bulunmuştur. Genellikle ele alınan değişkenlerin hemen hemen her bölgede istihdam üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu elde edilen bulgular içerisindedir. Türkiye'nin 12 bölgesinde (Akdeniz, Batı Anadolu, Batı Karadeniz, Batı Marmara, Doğu Karadeniz, Doğu Marmara, Ege, Güneydoğu Anadolu, İstanbul, Kuzey Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Ortadoğu Anadolu) bulunan bankalar için 2000-2018 dönemi baz alınarak yapılan istihdam durumu araştırması sonucuna göre istihdamı en fazla etkileyen unsurlar ATM sayısı ve banka kredileri olmaktadır. Banka sektöründe istihdamı artırmak ve optimal düzeyi sağlamak için bankaların söz konusu bu değişkenleri göz önünde tutarak uygun politikalar geliştirmesi ve bu politikaların etkin ve tutarlı bir şekilde gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The fact that the development levels, social and economic structures of the countries are different causes the implementation of different policies in the fight against unemployment. It is one of the sectors that provide significant employment in the banking sector. For this reason, it is assumed that the banking sector is an effective method in solving long-term unemployment due to the wide employment and various solution options. The study will benefit the active employment policies for the long-term unemployed, which will be made by the relevant institutions from today to the future. The purpose of the work is to clarify certain theoretical positions, to develop specific methodological approaches and practical recommendations for increasing the employment of the population on the basis of scientific proof of new directions for the development of the labor market mechanism. In the study, it was aimed to examine the employment situation in the banking sector in the years 2000-2018. In the first part of the study, the concept of employment was examined. Information on unemployment and employment theories are given. In this section, employment policies are examined. The second part of the study explains the concept of banking. Bank definition, bank types, information about the historical development of banking are given in this section. A research has been carried out on the problem of unemployment in the banking sector. The third part of the study is about the development of the banking sector in Turkey and employment in the banking sector. In this section, the historical development of the banking system in Turkey and the structure of the banking sector in Turkey today are explained. The asset size of the sector and thus the total employment volume is a target that can be reached in most regions of the country. İn the short term, it is possible to rapidly increase employment in the sector and to take some public measures. One of the most important elements of employment in the sector is to encourage the increase in the number of branches. Taking measures to increase the quality of employment provides important contributions not only fort he sector but also within the country. In general, it is clear that the analysis results for all regions produced similar results. It was demonstrated that the number of bank employees throughout the country increased until 2014, after which the employment level decreased due to an increase in internet transactions.The increase in the number of ATMs in all regions was found to have a positive effect on employment. In general, the variables discussed have a significant and positive effect on employment in almost every region, according to the findings. Based on the period 2000-2018, it includes banks located in 12 regions (Mediterranean, Western Anatolia, Western Black Sea, Western Marmara, Eastern Black Sea, Aegean, Southeastern Anatolia, Istanbul and Central Anatolia), the most affected factors in employment are the number of ATMs and bank loans, according to the results of the employment status survey. To enhance employment and guarantee an optimal level in the banking sector, banks should develop adequate policies, taking account of these variables and implement them efficiently and consistently.