Üniversite hazırlık öğrencilerinin bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonlarının yabancı dil kaygısını yordayıcı rolünün incelenmesi
Investigation of the predictive role of cognitive flexibility and foreign language learning motivation of university preparatory school students on foreign language anxiety
  1. Tez No: 635864
  2. Yazar: ÇAĞLAR ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN BÖLÜKBAŞI MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil kaygısı, Bilişsel esneklik, Yabancı dil öğrenme motivasyonu, Üniversite, Hazırlık sınıfı, Foreign language anxiety, Cognitive flexibility, Foreign language learning motivation, University, Preparatory class
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, üniversite hazırlık öğrencilerinin bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonlarının yabancı dil kaygısını yordayıcı rolünün incelenmesidir. Çalışmada yabancı dil kaygısı bağımlı değişken, bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonu bağımsız değişkendir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni ve kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, 2018-2019 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünde uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünde İngilizce hazırlık eğitimi almakta olan 99 kadın ve 215 erkek toplam 314 hazırlık sınıfı öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın ölçme araçları olarak; Horwitz, Horwitz ve Cope (1986, s.128) tarafından geliştirilen, Aydın (1999, s.136) tarafından Türk dili ve kültürüne uyarlanan Yabancı Dil Sınıf Kaygısı Ölçeği; Dennis ve Wal (2010, s.245) tarafından geliştirilen, Gülüm ve Dağ (2012, s.221) tarafından Türk dili ve kültürüne uyarlanan Bilişsel Esneklik Envanteri; Griffiths ve Özgür (2013, s. 1109-1114) tarafından geliştirilen Yabancı Dil Öğrenme Motivasyon Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda elde edilen veriler t testi, varyans, korelasyon ve hiyerarşik regresyon istatistiği ile analiz edilmiştir. Bulgular: Üniversite hazırlık öğrencilerinin yabancı dil kaygısı, bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonlarının cinsiyet ve üniversite sınav puan türüne göre farklılaşıp farklılaşmadığını saptayabilmek için bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. Yabancı dil kaygısı ve yabancı dil öğrenme motivasyon düzeylerinin kadın öğrenciler lehine anlamlı biçimde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmış, bilişsel esneklik düzeyinde iki cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Üniversite sınav puan türü incelendiğinde, eşit ağırlık ve sayısal puan türlerinden sınava giren öğrenciler arasında yabancı dil kaygısı ve bilişsel esneklik düzeylerinde anlamlı bir farklılık saptanmamış, yabancı dil öğrenme motivasyonu ile ilgili olarak eşit ağırlık puan türünden sınava giren öğrencilerin motivasyon düzeylerinin sayısal puan türünden sınava giren öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. İngilizce hazırlık eğitimi almakta olan öğrencilerin yabancı dil kaygısı, bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonlarının yabancı dil seviyelerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını saptayabilmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin yabancı dil kaygısı, bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonları yabancı dil seviyelerine göre farklılık göstermemiştir. Araştırmada üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonunun yabancı dil kaygısını anlamlı bir biçimde yordayıp yordamadığını belirlemeden önce yabancı dil kaygısı ile bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonları arasındaki ilişkiyi saptayabilmek için korelasyon analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, yabancı dil kaygısı ile bilişsel esneklik arasında negatif yönlü, benzer şekilde yabancı dil kaygısı ile yabancı dil öğrenme motivasyonu arasında da negatif yönlü anlamlı ilişki belirlenirken, bilişsel esneklik ile yabancı dil öğrenme motivasyonu arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki belirlenmiştir. Bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonunun yabancı dil kaygısını anlamlı bir biçimde yordayıp yordamadığını belirlemek amacıyla yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonucunda bilişsel esnekliğin yabancı dil kaygısının %18'ini negatif yönde anlamlı biçimde yordadığı, yabancı dil öğrenme motivasyonunun ise yabancı dil kaygısını anlamlı biçimde yordamadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Bu araştırmada üniversite hazırlık öğrencilerinin bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonlarının yabancı dil kaygısını yordayıcı rolü ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda yabancı dil kaygısı ile bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonu arasındaki negatif ilişkiye bakıldığında bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonunun arttırılması halinde yabancı dil kaygısının önemli ölçüde azalabileceği söylenebilir. Bilişsel esnekliği yüksek olan yabancı dil öğrencilerinin kaygı sorununu kontrol altına alma ve alternatif çözümler üretmede daha yetkin olacağı düşünülebilir. Kaygı ile ilgili sorunlarını halledebilmiş öğrencilerin yabancı dil öğrenmeye yönelik motivasyon düzeylerinin de önemli ölçüde artacağı söylenebilir. Bu konuda eğitimciler ve psikolojik danışmanlara önemli görevler düşmektedir. Eğitimciler yabancı dil sınıf ortamlarını ve öğretim yöntemlerini kaygıyı azaltacak ve motivasyonunu artıracak şekilde düzenleyebilirler. Öğrencilerin yabancı dil kaygılarını azaltmaya, bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonlarını artırmaya yönelik olarak da üniversitelerde görevli psikolojik danışmanların öğrencilere bu konularla ilgili farkındalıklarını arttıracak seminerler düzenlemeleri; kaygıyla ilgili olası çözümleri sunmaya, bilişsel esneklik ve yabancı dil öğrenme motivasyonunu artırmaya yönelik bireysel ve grupla psikolojik danışma ya da rehberlik faaliyetleri planlamaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the role of cognitive flexibility and foreign language learning motivation levels of university preparatory school students in predicting foreign language anxiety. While foreign language anxiety is dependent variable, cognitive flexibility and foreign language learning motivation are independent variables of the study. Method: In this research, the relational survey design, one of the quantitative research methods, was used along with convenient sampling method. The research was conducted in the Foreign Languages Department of Eskişehir Osmangazi University in the spring term of 2018-2019 academic year. The sample of the study consisted of 314 preparatory class students (99 female and 215 male) who are studying English at Eskişehir Osmangazi University Foreign Languages Department. As measurement instruments of the research; Foreign Language Class Anxiety Scale which was developed by Horwitz, Horwitz and Cope (1986, p.128) and adapted to Turkish language and culture by Aydın (1999, p.136); Cognitive Flexibility Inventory which was developed by Dennis and Wal (2010, p.245) and adapted to Turkish language and culture by Gülüm and Dağ (2012, p.221); Foreign Language Learning Motivation Scale which was developed by Griffiths and Özgür (2013, pp. 1109-1114) and personal information form were used. The data obtained for the purpose of the study were analyzed with t test, variance, correlation and regression statistics. Results: Independent sample t test was used to determine whether these variables differ according to gender and university exam score type. It was concluded that foreign language class anxiety and foreign language learning motivation levels were significantly higher in favor of female students, and no significant difference was found between the two genders in the level of cognitive flexibility. When the university exam score type was examined, no significant difference was observed in the levels of foreign language class anxiety and cognitive flexibility among the students who took the exam from the TurkishMath and Science-Math score types. However, it was found that the level of foreign language learning motivation of the students who took the university exam from the Turkish-Math score type was higher. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to determine whether foreign language anxiety, cognitive flexibility and foreign language learning motivation differed according to foreign language proficiency levels. According to the results of the analysis, foreign language anxiety, cognitive flexibility and foreign language learning motivation did not differ according to foreign language proficiency levels. Before determining whether cognitive flexibility and foreign language learning motivation significantly predicted foreign language anxiety, correlation analysis was used to determine the relationship among foreign language anxiety, cognitive flexibility and foreign language learning motivation of students who are studying at prep classes at universities. According to the results of the analysis, a significant negative relationship was found between foreign language anxiety and cognitive flexibility. Similarly, a significant negative correlation was found between foreign language anxiety and foreign language learning motivation. On the other hand, a positive significant relationship was found between cognitive flexibility and foreign language learning motivation. As a result of the regression analysis conducted to determine whether cognitive flexibility and foreign language learning motivation significantly predicted foreign language anxiety, it was revealed that cognitive flexibility predicted 18% of foreign language anxiety negatively and foreign language learning motivation did not significantly predict foreign language anxiety. Conclusion and Suggestions: In this study, the predictive role of cognitive flexibility and foreign language learning motivation of university preparatory school students on foreign language anxiety was revealed. In this context, when the negative relationship between foreign language anxiety and cognitive flexibility and foreign language learning motivation is examined, it can be said that foreign language anxiety may decrease significantly if cognitive flexibility and foreign language learning motivation are increased. It can be thought that foreign language students with high cognitive flexibility will be more competent in controlling anxiety problems and producing alternative solutions. It can be said that the motivation levels of the students who have solved the problems related to anxiety will increase significantly. Educators and psychological counselors have important duties in this regard. Educators can arrange their foreign language classroom environments and teaching methods to reduce anxiety and increase motivation. In order to reduce students' foreign language anxiety and increase their cognitive flexibility and motivation to learn a foreign language, psychological counselors working in universities can organize seminars to increase students' awareness on these issues; plan individual and group counseling or guidance activities to provide possible solutions to anxiety and to increase cognitive flexibility and motivation to learn a foreign language.