Nakitsiz toplum yaratma sürecinde elektronik ödeme araçlarının kullanımı (Muğla il merkezinde bir uygulama)
The use of electronic payment tools in cashless society creation process (An application in the Muğla provincial center)
  1. Tez No: 635910
  2. Yazar: AKİF CAN ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN POYRAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: nakitsiz toplum, mobil ödemeler, temassız ödemeler, sanal para, cashless society, mobile payments, contactless payments, virtual money
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Teknolojik yenilikler, uluslar arası ticaret ve finans sisteminin gelişmesi klasik ödeme aracı olan“para”içinde bazı yenilikler getirmiştir. Paranın“fiziki varlığı”önemini kaybetmeye başlamıştır. Paranın elektronik ortama girmesiyle birlikte çeşitli sayıda ve türde elektronik ödeme aracı ortaya çıkmıştır. Toplumu oluşturan bireyler bu elektronik ödeme araçlarını yaygın olarak kullanmaya başlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte nakit para kullanımı gün geçtikçe azalmaktadır. Elektronik ödeme araçlarının gündelik hayatta yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte bazı finans çevrelerince“Nakitsiz bir toplum yaratma”fikri ortaya atılmıştır. Nakitsiz bir toplum yaratma hedefi finans sistemi açısından üzerinde durulması gereken bir konu haline gelmiştir. Bu araştırmanın amacı; nakitsiz toplum yaratma sürecinde toplumu oluşturan bireylerin elektronik ödeme araçlarını kullanım durumlarını, kabul düzeylerini ortaya koymak, Teknoloji Kabul Modeli Boyutlarının bireylerin elektronik ödeme araçlarıyla ilgili sahip olduğu kullanıma yönelik tutum ve davranışa dönük niyet üzerinde etkisi olup olmadığını araştırmak ve nakitsiz toplum yaratma sürecindeki mevcut durumu belirleyerek gelecekle ilgili tahminlerde ve önerilerde bulunmaktır. Araştırmamız için Teknoloji Kabul Modeline göre bir anket formu oluşturduk. Muğla il merkezinde yüz yüze anket uygulaması gerçekleştirdik ve verileri topladık. Elde ettiğimiz verileri Yapısal Eşitlik Modellemesi ile analiz ettik ve ortaya çıkan bulguları değerlendirdik. Elde ettiğimiz sonuçlara göre; ülkemizin nakitsiz toplum olma yolunda hızla ilerlediğini, toplumu oluşturan bireylerin elektronik ödeme araçlarını yaygın bir şekilde kullanmaya başladığını ve nakit para kullanımının önemli düzeyde azaldığını gördük. Bireylerin elektronik ödeme araçlarıyla ilgili sahip oldukları algılanan fayda algısının, kullanıma yönelik tutum ve davranışa dönük niyeti olumlu yönde etkilediği, algılanan risklerin ise kullanıma yönelik tutum ve davranışa dönük niyeti olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
Technological innovations, the development of the international trade abd financial system have brought some innovations in“Money”, whic is the classic payment instrument. The“physical asset”of Money has started to lose its importance. With the entry of Money into the electronic environment, various number and types of electronic payment instruments emerged. The individuals who make up the society have started to use these electronic payment tools widely. With these developments, the use of cash decreases day by day. With the introduction of electronic payment tools widely used in dailylife, the idea of“creating a cashless society”has been put forward by some financial circles. The goal of creating a cashless society has become an issue to be emphasized in terms of the financial system. The purpose of this research; in the process of creating a cashless society, to reveal the status and acceptance levels of individuals who make up the society using electronic payment tools, to investigate whether the Technology Acceptance Model Dimensions have an impact on the attitudes and behavioral intentions of individuals regarding the electronic payment tools and to determine the current situation in the process of creating a cashless society to make relevant estimates and suggestions. For our research, we created a survey form according to the Technology Acceptance Model. We conducted a face-to-face survey and collected data in the city center of Muğla. We analyzed the data we obtained with the Structural Equation Modeling and evaluated the findings. According to the results we have achieved; we have seen that our country is rapidly progressing towards becoming a cashless society, the individuals who make up the society have started to use electronic payment tools widely and the use of cash has decreased significantly. It was revealed that the perceived benefit perception of individuals about electronic payment tools positively affected the attitude towards the use and the intention towards the behavior and the perceived risks negatively affect the attitude towards the use and attitude towards the behavior.