Sanal kaytarma davranışı ve yıkıcı yönetim algısının işteki üretkenlik üzerine etkisi
The impact of cyberloafing and abusive supervision perception on productivity at work
  1. Tez No: 636007
  2. Yazar: SEDA GÜĞERÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FEDAİ ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşteki üretkenlik, yıkıcı yönetim, sanal kaytarma, banka çalışanları, Productivity at work, abusive supervision, cyberloafing, bank employees
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Üretkenlik, literatürde sıklıkla incelenen ve birçok farklı konu ile ilişkilendirilen çalışma alanlarından biridir. Sanayi devrimi sonrası üretkenlik, yönetim ve teknoloji kavramları birlikte değerlendirilmeye başlanmıştır. 1800'lerin başından günümüze dek, bu kavramların birbirleri ile ilişkileri çok sayıdaki çalışmada bulgulanmıştır. Bu çalışmada da günümüzde yaygın olarak görülen yıkıcı yönetimin ve gelişen teknoloji ile yaygınlaşarak önemli maliyet ve verimlilik kayıplarına neden olduğu bulgulanan sanal kaytarma davranışının işteki üretkenlik üzerine etkileri araştırılmıştır. Ayrıca yıkıcı yönetimin sanal kaytarma davranışlarına olan etkileri de incelenmiştir. Bu bağlamda şu sorulara yanıt aranmıştır: Gelişen teknolojiye bağlı olarak özellikle son on yılda artış gösteren ve çalışma saatleri içerisinde internetin iş dışı amaçlarla kullanılması anlamına gelen sanal kaytarma davranışları işteki üretkenliği etkilemekte midir? Yöneticilerin çalışanlara karşı gösterdikleri fiziksel olmayan sadist ve tiran davranışlar olarak açıklanan yıkıcı yönetim işteki üretkenliğe engel midir? Yıkıcı yönetim sanal kaytarma davranışlarını arttırmakta mıdır? Çalışmanın araştırma sorularını cevaplamak için, Adana'da faaliyet gösteren kamu ve özel banka çalışanlarından anket yöntemi ile 317 adet veri toplanmıştır. Araştırma kapsamında temin edilen veriler; doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi ile incelenmiştir. Yapısal modele ilişkin uyum iyiliği değerlerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu görüldükten sonra değişkenler arasındaki ilişkilerin gücü ve yönü incelenmiştir. Bu bağlamda, yıkıcı yönetim algısının işteki üretkenlik ve sanal kaytarmanın her iki boyutu ile anlamlı ilişkilerinin olduğu bulgulanmıştır. Yıkıcı yönetimin işteki üretkenliği negatif yönde etkilediği görülürken, hem önemsiz hem de önemli sanal kaytarmayı pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Sanal kaytarmanın davranışının her iki boyutunun ise işteki üretkenlik ile negatif yönde ilişkili olduğu ancak etkilerinin anlamlı olmadığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Productivity is one of the frequently analyzed topics in the literature. The concept has been associated with various topics in time. Subsequent to the industrial revolution, productivity has started to be analyzed together with the concepts of management and technology. Since the begining of the 1800s the association among these concepts was analyzed in a great number of studies. In this study, the effect of abusive supervision, which is an widely-observed topic today, and the effect of the prevelant concept of cyberloafing, which was found to be an important source for high cost and low efficiency, on productivity was analyzed. Additionally, how abusive supervision and cyberloafing are assocaiated was analyzed. In this context, it was attemped to seek out and find the answers to these questions: Does cyberloafing, which is on the rise due to technological developments in the last ten years, and defined as the use of the internet in the working hours for non-work related issues has an impact on productivity at work? Is abusive supervision, which refers to nonphysical, sadist and tyrant behaviors of managers directed towards employees an obstacle to productivity at work? Does abusive supervision boost cyberloafing behaviors? In order to answer the research questions, data were gathered from public and private bank employees working in Adana by survey method. A total of 317 surveys were analyzed through confirmatory factor analysis, and structural equation modelling. Since the analyzes revealed that the structural model has adequate level of goodness-of-fit, the direction and strength of relationships among the variables were evaluated. In this context, it was found that abusive supervision has a significant effect on productivity at work and on the two dimensions of cyberloafing. The effect of abusive supervision on productivity at work was negative, however it was positive for two dimensions of cyberloafing. Additionally, despite the negative relationship between minor and serious cyberloafing and productivity at work, the impact of minor and serious cyberloafing on productivity at work was not significant.