Evli çiftlerin günlük yaşam beklentileri ve gelecek beklentileri: Görme engelli evli çiftler üzerine nitel araştırma
Daily life expectations and future expectations of married farms; National research on visually impaired married couples
  1. Tez No: 636151
  2. Yazar: AYŞE HAKTAN EZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÖKÇE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Görme engelli, evli çiftler, günlük yaşam ve gelecek beklentisi, Visually impaired, married couples, daily life and future expectation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışması, görme engelli evli çiftlerin günlük yaşam ve gelecek beklentilerinin aile yaşantısı üzerindeki etkilerini yordama amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, kartopu örnekleme çeşitlerinden amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiş olup, İstanbul ilindeki 20'si erkek, 20'sı kadın olmak üzere 40 yetişkin görme engelli evli bireyden oluşmaktadır. Veriler sosyo demografik form ve açık uçlu sorularla toplanmıştır. Verilerin toplanması aşamasında nitel araştırma desenlerinden derinlemesine ve birebir görüşme tekniği kullanılmıştır. Alınan ses kayıtları ''voicedoc'' programı kullanılarak çevirilmiştir. Nitel verilerin analiz kısmında kategorizasyon yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın içerik analizi; verilerin kodlanması, temaların bulunması, kodların ve temaların düzenlenmesi, bulguların tanımlanması ve yorumlanması olarak dört kategori şeklinde incelenmiştir. Bir araya getirilen veriler daha önceden oluşturulan kavramsal temalarla ilişkilendirilmiştir. Görme engelli evli çiftlerin günlük yaşam ve gelecek beklentileri temaları üzerinden; psikolojik, bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörler' alt temaları ve bu temaların alt kodları oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, it is aimed to estimate the effect of daily and future life expectations on family life of visually impaired married couples. The study group consists of 40 visually impaired married people (20 men and 20 women), which was selected by using purposive sampling method and snowball technique, in Istanbul province. The data was collected by socio-demographic form and open-ended questions. In-depth interview technique from qualitative research patterns was used during the data collection. Audio recordings were converted using the“voicedoc”program. Categorization method was used for the analysis of qualitative data. Content analysis of the research consists of four different categories, which are encoding of data, finding themes, editing codes and themes, defining and interpreting findings. The combined data was associated with previously created conceptual themes. Visually impaired married couples live and future expectations through themes; psychological, individual, social, social and environmental factors' subthemes and subcodes of these themes have been created.