Örgütsel ikiyüzlülüğün örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Otomotiv sektöründe bir araştırma
The effect of organizational hypocrisy on organizational commitment: Research in automotive segment
  1. Tez No: 636217
  2. Yazar: B. BURÇAK YELKENKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH KIRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel İkiyüzlülük, Örgütsel Bağlılık, Örgüt, Organizational Hypocrisy, Organizational Commitment, Organization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Örgütsel ikiyüzlülük, sözler, alınan kararlar ve eylemler arasında oluşan boşluk, tutarsızlığı ifade etmektedir. Örgütsel bağlılık, çalışanın örgütte kalma niyetinin sağlanması ve devam ettirilmesini ifade etmektedir. Örgütsel ikiyüzlülük konusu genel olarak politika ve hizmet sektöründe araştırılmıştır. Örgütsel bağlılık konusu iş tatmini, motivasyon, örgütsel sinizm ve benzeri konular ile birçok kez araştırılmıştır. Daha önce örgütsel ikiyüzlülük ve örgütsel bağlılık ilişkisi üstüne yapılmış çalışmalar hizmet sektöründe yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, çalışanların örgütsel ikiyüzlülük algısının örgütsel bağlılık üzerinde etkisinin olup olmadığını üretim sektöründe araştırmaktır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, örgütsel ikiyüzlülük algısının, örgütsel bağlılık tutumu üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational hypocrisy is the gap between talk, decisions and actions. Organizational commitment is the desire of employee to stay in organization and continuity of it. Organizational hypocrisy generally, has been studied in politics and service sector. Organizational commitment has been studied with job satisfaction, motivation, organizational cynicism etc. Organizational hypocrisy and organizational commitment relationship has been studied in service industry, prevously. The aim of this study is to examine relationship between the organizational hypocrisy perceptions and organizational commitment in manufacturing industry. The reseach was analysed quantitatively. The findings revealed a significant relationship between the organizational hypocrisy and organizational commitment.