Uygur Türkü öğrencilerinin Türkçe metinleri okumaya yönelik tutumları ve okuduğunu anlama becerileri üzerine bir araştırma
A research on the attitudes of Uyghur students for reading Turkish texts and their understanding skills
  1. Tez No: 636467
  2. Yazar: YIMINGJIANG SAILIBIYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED EYYÜP SALLABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe Öğretimi, Okuduğunu Anlama, Tutum, Teaching Turkish as a foreign language, reading comprehension, attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yaşayan Uygur Türkü öğrencilerinin, Türkçe Metinleri Okumaya Yönelik Tutumları ile okuduğunu anlama becerileri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma, betimsel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında birden fazla değişken olması ve bu değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi araştırmanın ilişkisel tarama modelinde yapılmasını gerektirmiştir. Araştırmanın evreni Türkiye'deki TÖMER'lerde B2 ve C1 seviyesinde eğitim gören Uygur Türkü öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırma 76 erkek, 28 kız olmak üzere toplam 104 kişinin katılımıyla yapılmıştır. Araştırmada bulgular“Kişisel Bilgi Formu”,“Tutum Ölçeği”ve bunun yanında“Okuduğunu Anlama Testi”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular araştırma konusu doğrultusunda SPSS20 paket programı ile analiz edilmiştir. Demografik bilgiler doğrultusunda elde edilen sonuçlara Mann – Whitney U Testi ve Kruskal – Wallis H Testi analizleri yapılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçme araçlarından elde edilen verilerin regresyon analizleri, korelasyon değerleri, betimsel istatistik değerleri yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, öğrencilerin okuma tutumları cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Erkek öğrencilerin Türkçe metinlerin önemini fark etme düzeylerinin kız öğrencilere göre daha fazla olduğu görülmüştür. Türkçe metinleri okumaya yönelik tutumları yüksek olanların okuduğunu anlama düzeyleri daha fazla çıkmıştır. TMOYT ile okuduğunu anlama düzeyleri arasında olumlu zayıf düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between attitudes towards reading Turkish texts and reading comprehension skills of Uyghur students living in Turkey was investigated. This paper was carried out in a descriptive scanning model. Within the scope of the research, having more than one variable, and examining the relationship between these variables required the research to be done in the relational screening model. The main objects of this research consist of Uyghur students who are studying B2 and C1 level at TOMER Turkish language schools in Turkey, including 104 students in total, 76 boys and 28 girls separately. During the paper, the data were collected by using the“Personal Information Form”,“Attitude Scale”, and“Reading Comprehension Test”. The retrieved data were analyzed in the direction of the SPSS20 package program. The results obtained by demographic information were analyzed by the Mann- Whitney U test and Kruskal- Wallis H Test. The measurement tools consisting of regression analysis, correlation values, and descriptive statistics values were used for the data that were obtained from the previous stage. According to the study result, the reading attitude of the students showed a significant difference regarding the gender variable. It has been revealed that the level of male students' realizing the importance of Turkish texts is higher than female students. Those who have a high attitude towards reading Turkish texts have more reading comprehension levels. As a result, A positive weak relationship was found between their attitudes towards reading Turkish texts and their reading comprehension levels.