Plansız gebeliklerde manevi desteğin rolü
The role of spiritual support in unintended pregnancies
- Tez No: 636724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜŞAN GÖCEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikoloji, Gebelik, Plansız Gebelik, Manevi Destek, Dini Başa Çıkma, Psikolojik Dayanıklılık, Psychology of Religion, Pregnancy, Unintended Pregnancy, Spiritual Support, Religious Coping, Psychological Resilience
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın amacı; plansız gebelik yaşayan kadınların gebelikleri boyunca yaşadıkları deneyimleri manevi ve psikolojik yönüyle araştırmak, gebeliği ve anneliği anlamlandırma ve yorumlama biçimlerini incelemek, çevrelerinden ne tür desteği hangi düzeyde aldıklarını ve ne gibi beklentilerinin olduğunu öğrenmek, plansız gebelikten anneliğe geçişte manevi destek ihtiyacının doğasını tespit etmeye çalışarak bu hayati döneme bütüncül yaklaşıp, plansız gebeliklerde manevi desteğin rolünü belirten özgün bir çalışma ortaya koymaktır. Çalışmanın araştırma metodunda gebelerin hislerini ve düşüncelerini daha derinden anlayabilmek ve manevi destek uzmanlarına daha kapsamlı veriler sunabilmek amacıyla nitel yöntem benimsenmiştir. Araştırma desenlerinden olgu bilim modeli, amaçlı örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, uygunluk düzeyi gözetilerek amaçlı olarak seçilmiş, plansız gebelik yaşayan 25 kadın oluşturmuştur. Derinlemesine mülakat tekniği ile yarı yapılandırılmış bir mülakat protokolü uygulanmış, elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi ile çözümlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, plansız gebelik yaşayan kadınların gebelik süreçlerinde duygusal yoğunluk yaşadıkları, bununla mücadele etmek için dini ve manevi başa çıkma yöntemlerini kullandıkları, hem aile ve sosyal çevrelerinden hem de bu alandaki profesyonellerden manevi destek almaya ihtiyaçlarının olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, plansız gebelik yaşayan bireylerin aile ve çevrelerine, bu konuda hizmet üretebilecek kurumlara, bu konuyu farklı açılarıyla ele alacak akademik çalışmalara ve manevi destek uzmanlarına yönelik görüş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the experiences of women who have an unintended pregnancy during their pregnancies with their spiritual and psychological aspects, to examine the ways of making sense and interpreting pregnancy and motherhood, to find out what kind of support they receive from their environment, and what their expectations are, trying to determine the nature of the need for spiritual support in the transition from unplanned pregnancy to motherhood, it is to approach this vital period in a holistic way and to present an original study that indicates the role of spiritual support in unplanned pregnancies. In the research method of the study, qualitative method was adopted in order to understand the feelings and thoughts of pregnant women more deeply and to provide more comprehensive data to spiritual support specialists. The phenomenological model, one of the research patterns and the snowball sampling method, which is one of the purposeful sampling methods, were used. The sample of the study consisted of 25 women who were selected by considering their convenience level and experienced an unintended pregnancy. A semi-structured interview protocol was applied with the in-depth interview technique, and the data obtained were tried to be analyzed by descriptive analysis and content analysis. As a result of the research, it has been determined that women who have unplanned pregnancy experience emotional intensity in pregnancy processes, they use religious and spiritual coping methods to combat it, and they need to take spiritual support from both family and social circles and professionals. In the light of the findings obtained, opinions and suggestions were presented to the families and the environment of individuals who had unplanned pregnancy, to institutions that can provide services in this regard, to academic studies that will handle from different angles and for spiritual support specialists.