19. yüzyıl romantik viyola sonatları ekseninde yoruma yönelik müzikal ve teknik yaklaşımlar
Musical and technical approaches to interpretation in the axis of 19th century romantic viola sonatas
- Tez No: 636776
- Danışmanlar: PROF. BESTE TIKNAZ MODİRİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Viyola, Romantik Dönem, Sonat, Teknik, Yorum, Viola, Romantic Period, Sonata, Technique, Interpretation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada 19.yy süresince yazılmış olan viyola sonatları teknik ve müzikal açıdan incelenmiş olup, bu inceleme sırasında ise 19.yy'a kadar viyolanın gelişimi, yay'ın gelişimi, çalgının rolü, 19.yy öncesi ve süresince viyola için yazılmış olan eserlerin listesi sunulmuştur. Ayrıca yorum ve müzikal anlayış açısından faydalı olması için romantik dönem hakkında genel bilgiler sunulmuş, romantik dönemin stil özelliklerine değinilmiştir. Son olarak ise viyola için romantik dönem içerisinde yazılmış başlıca sonatlar incelenerek, temel yaylı çalgı tekniklerinin belirli pasajlar üzerinde kullanımlarına yönelik yorumculara tavsiyelerde bulunulmuştur. Bu tez'in oluşturulması sırasında yerli - yabancı yayınlar, çevrimiçi kaynaklar ve nota örneklerinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to analyze the viola sonatas written in the 19th century with a focus on interpretation and technical aspects of playing. To achieve this purpose, one has to research the development of viola and the bow, the role of the instrument and its repertory before the 19th century. Furthermore, in order to enhance the interpretation of the sonatas written in this specific period, the general knowledge about the romantic period and the musical characteristics of it need to be considered. Lastly, specific passages from the sonatas were chosen as examples to demonstrate how to use the fundamental strings techniques to achieve a musical approach. National and international literature, sheet music and online material have been used as resources.