Talat Koçyiğit'in Kur'an-ı Kerim Meal ve Tefsiri adlı eserinde sebeb-i nüzullere yaklaşımı
The Approach To Asbab Al Nuzul in the commentary of Talat Koçyiğit
- Tez No: 636790
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Meal, Sebeb-i Nüzûl, Talat Koçyiğit, Cor'an, al-Tafsır, Translations, Asbab al Nuzul, Talat Koçyiğit
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
“Talat Koçyiğit'in Kur'an-ı Kerim Meal ve Tefsiri Adlı Eserinde Sebeb-i Nüzullere Yaklaşımı”adlı bu çalışmada Talat Koçyiğit'in sebeb-i nüzûl rivayetlerine yaklaşımı ele alındı. Bu araştırma sürecinde Kur'an-ı Kerim'den, sebeb-i nüzûle dair yazılan ana kaynaklardan, çeşitli tefsirlerden ve bu alanda yazılmış kitaplardan, yapılmış araştırmalardan, makalelerden istifade edildi. Bu tez; giriş kısmı, üç bölüm, değerlendirme ve sonuç kısmından meydana gelmektedir. Giriş kısmında; araştırmamızın amacı, konusu, araştırmamızın önemi ve araştırmayı yaparken takip edeceğimiz yöntemi belirteceğiz. Birinci bölümde; Talat Koçyiğit'in hayatı, ilmi şahsiyeti, eserlerini tanıtacağız. İkinci bölümde;“Sebeb-i Nüzul Kavramı ve İşlevi”başlığı altında tanımı, doğuşu, önemi ve kaynaklarını tanıtacağız. Üçüncü bölümde;“Talat Koçyiğit'in Sebeb-i Nüzullere Yaklaşımı”başlığı altında rivayetleri sunma keyfiyetini, sunarken nasıl bir üslup kullandığını, belirteceğiz. Sonuç bölümünde; araştırmalar ve elde edilen bulgular sonucunda genel bir değerlendirme yapacağız.
Özet (Çeviri)
The study that titled as“The Approach To Asbab Al Nuzul In The Commentary Of Talat Koçyiğit”handles Talat Koçyiğit's approaches to sebeb-i nüzul reports in a variety of way. Kur'an-ı Kerim, different comments on the Kur'an-ı Kerim and other literary works related to Asbab al Nuzul are used as reference boks during the research. This thesis consists of an introduction, other three parts, result and assessment section. In the introduction part, the research topic, aim of the paperband methodology are clarified. In part 1; the information about Talat Koçyiğit's life, scholary statues and personality and works are clarified. In part 2; under the heading of the concept and function of Asbab al Nuzul its definition, history, importance and the reference part is mentioned. In part 3; under the title“The Approach To Asbab Al Nuzul In The Commentary Of Talat Koçyiğit's”the words he used to present the reports, report usage principals, procedures to state report references and the references he pointed out of fort he reports, the way he used to present the reports, report attibutes and presentation of reports in terms of verses are defined. In result section, a general evaluation will be made on teh basis of all these researches and findings.