Antimikrobiyal yaprak ekstraktlarının fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ile karakterizasyonu
Characterization of antimicrobial leaf extracts by fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy
- Tez No: 636982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR KADİROĞLU KELEBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: FTIR, antimikrobiyal aktivite, antioksidan kapasite, toplam fenolik madde, FTIR, antimicrobial activity, antioxidant capacity, total phenolic content
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bitkiler farklı bileşenler içeren kompleks yapılar olduklarından her birinin biyolojik etkisi farklıdır. Buna bağlı olarakantimikrobiyal ve antioksidan özellikleri gösterme dereceleri her bir bitki için farklılık göstermektedir. Bu tez çalışmasında mersin, defne, alıç, ıhlamur, sarımsak, dut, zeytin, melisa ve avokado gibi antimikrobiyal aktivite gösteren bitkilerin yapraklarının ekstrakları farklı çözücülerle (su, etanol ve etanol/su) hazırlanarak toplam fenolik madde tayini, antioksidan kapasite ve antimikrobiyal aktivitegibi biyoaktif özellikleri belirlenmiş ve Fourier Dönüşümlü Kızılötesi (FTIR) spektroskopisi gibi hızlı ve hassas bir yöntem kullanılarak makromoleküler yapıları karakterize edilerek ortak yönleri ortaya konulmuştur. Yapılan deneyler sonucunda toplam fenolik madde miktarı en yüksek mersin yaprağının etanol ekstraktında 414,80 mg gallik asit/ g KM, en yüksek antioksidan kapasite ise hem ABTS yöntemi hem de DPPH radikal süpürücü antioksidan aktivite tayin yöntemi ile melisa yaprağının etanol/su ekstraktında (%99,64 - %93,83) belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivite ise agar kuyucuk difüzyon yöntemiyle tayin edilerek alıç yaprağının etanol ekstraktının Escherichia coli üzerine (E. coli) en fazla inhibe edici etki gösterdiği belirlenmiş, Staphylococcus aureus (S. aureus) ve Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) üzerine en yüksek antimikrobiyal etkiyi gösteren yaprak ektraktı ise melisa yaprağının etanol ektraktı olarak tepsit edilmiştir. FTIR spektrumları, 4000 ve 400 cm⁻¹ aralığında; etanol ve etanol- suyun çözücü olarak kullanıldığı ekstraktlarda benzer pikler verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
All plants have different biological properties since they contain complex structures having different components. Leafs exhibit varying antimicrobial and antioxidant properties. In this thesis, different extracts of plants with antimicrobial activity like myrtle, laurel, hawthorn, linden, garlic, berry, olive, lemon balm and avocado leaf were prepared using different solvents (water, ethanol and ethanol/water). Bioactive properties such astotal phenolic content, antioxidant capacity and antimicrobial activity were determined and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) was used as a fast and precise method to characterize common macromolecular structures found in extracts. The highest total phenolic contentwas determined as 414.80 mg gallic acid / g KM in the ethanol extract of the myrtle leaf, the highest antioxidant capacity was assessed bythe ABTS method and the free radical (DPPH) scavenging antioxidant activity methods in the ethanol:water(%50:%50, v:v) extract of the lemon balm leaf (99.64% - 93.83%). Antimicrobial activity of the leaves were tested with agar well diffusion method Hawthorn leaf ethanol extract was found to be the extract exhibiting the most inhibitory effect on Escherichia coli (E.coli). In this study, ethanol extract of lemon balm leaf was determined to have the highest inhibitory effect on Staphylococcus aureus (S. aureus) and Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa). FTIR analyses of the leaves revealed that the leaves extracted with ethanol and ethanol:water (%50:%50, v:v)had similar spectra.