Suriye göçünün Türkiye ekonomisine etkisi
The impact of immigration on Syria Turkey economy
- Tez No: 637022
- Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, Suriye krizi, İşsizlik, İstihdam, Emek Piyasası, Irregular migration, Syrian crisis, Unemployment, Employment, Labor market
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Uluslararası göç, sınır ötesi bir yer değiştirme hareketidir. Uluslararası göç modern dünyanın bir parçası haline gelmiştir. Gerek Dünya'da gerek Türkiye'de yaşanması muhtemel olan uluslararası göç hareketinin varlığından bahsetmek mümkündür. Türkiye konumu itibariyle ve komşu ülkelere olan yakınlığı ile göç olaylarının merkezinde kalmıştır. Modern dünyada küreselleşmenin de etkisi ile birlikte 2011 yılında Türkiye'ye yönelik gerçekleşen Suriye göç dalgası ile Türkiye'de kitlesel göç hareketleri yaşanmıştır. Suriye kitlesel göç hareketlerinin temelinde Suriye'de yaşanan iç savaş ve göçmenlerin Türkiye'ye sığınmaları yatmaktadır. Bu tezde, Suriye göçünün Türkiye ekonomisine olan etkileri incelenmiştir. Suriye iç savaşının Türkiye'ye yansımaları ve ardından yaşanan yoğun göç dalgasının Türkiye'ye etkileri iktisadi yönde, makroekonomik açıdan yorumlanmıştır. Bu kapsamda TÜİK, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Eurostat, Ticaret Bakanlığı, Dünya Bankası, AFAD, BMMYK, ORSAM ve MEB web adreslerinden verilere, tablolara ve grafiklere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
International migration is a cross-border displacement movement. International migration has become part of the modern world. Both are likely to occur in Turkey in the world need to talk about the possible presence of international migration. Its proximity to the position as Turkey and neighboring countries has remained at the center of the migratory phenomenon. In the modern world with the wave of migration took place in Syria against Turkey in 2011 with the impact of globalization has experienced mass migration movements in Turkey. Syria on the basis of the civil war and mass migration of refugees in Syria lies asylum in Turkey. In this thesis, Syria has studied the effects of migration of Turkey's economy. Turkey reflections of the Syrian civil war and then the effects of the intense wave of immigration occurred in Turkey in the economic aspect, has reviewed the macro-economic point of view. In this context, data, tables and graphics have been accessed from the web addresses of TURKSTAT, General Directorate of Migration Management, Eurostat , Ministry of Trade, World Bank, AFAD, UNHCR, ORSAM and MEB.