Türkiye'de siyasal güven ve seçmenlerin oy verme davranışları: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri üzerine bir uygulama
Voting behavior of political trust and voters in Turkey: Sivas Cumhuriyet University an application on students
  1. Tez No: 637152
  2. Yazar: SAMİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ERCİNS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: güven, siyasal güven, Türkiye'de siyasal güven, siyasal katılım, seçmenlerin oy verme davranışı, trust, political trust, political insecurity, political discourses, political leader confidence in government, trust in institutions, economic trust, political participation, voting behavior of voters
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Türkiye'de Siyasal Güven ve Seçmenlerin Oy Verme Davranışları: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama adlı çalışma, siyasal güven kavramının başta siyasal katılım ve siyasal katılımın yollarından biri olan seçmenlerin oy verme davranışları üzerindeki etkilerini, nedenlerini ve sonuçlarını araştırmayı hedeflemiştir. Araştırmada siyasal güven kavramı, siyasal lider, siyasi partiler, kurumlar ve medya ile ilişkili bir biçimde incelenmiştir. Ayrıca seçmenlerin oy verme davranışları üzerine etkili olan unsurlar; aile, sosyal çevre ve gruplar, cinsiyet, eğitim durumu, yaş, meslek, parti programı, ekonominin etkisi ve hizmetlerin etkisi başlıkları altında incelenmiştir. Siyasal katılım konusu ise siyasal katılım biçimleri, siyasal katılımı belirleyen faktörler, siyasal katılımı etkileyen faktörler çerçevesinde incelenmiştir. Türkiye'de siyasal güven kavramı 1919'dan günümüze kadar yaşanan olaylar ve genel seçimler çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın bu bölümü Türkiye'de siyasal güvenin seçmen davranışlarına hangi ölçüde etki ettiğini araştırmayı hedeflemiştir. Bu literatür araştırmasını somut verilerle ortaya koymak adına anket uygulamasına da yer verilmiştir. Anket sonucu elde edilen veriler, bilgisayar ortamında sosyal bilim araştırmalarına uygun olarak hazırlanan SPSS 18 (Statical Package For Social Sciences) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Voting Behavior of Political Trust and the voters in Turkey: Our study named as ' A research on Sivas Cumhuriyet University Students' aims to investigate the effects, causes and results of the concept of political trust, especially voters' voting behavior and political participation. In the research, the concept of political trust was analyzed in an ascetic manner with the political leader, political parties, institutions and the media. In addition, the factors that affect the voting behavior of the voters were researched in the headings of family, social environment and groups, gender, educational status, age, profession, party program, the impact of the economy and the effects of services. On the other hand, the issue of political participation was analyzed within the framework of political participation styles, factors determining political participation, and factors affecting political participation. The concept of political trust in Turkey was examined in the context of events and general elections taking place from 1919 until today. This part of the study aims to examine to what extent the political trust in Turkey affects voting behaviors of citizens. In order to present this literature research with concrete data, a questionnaire implementation is also included. The data obtained from the questionnaire were analyzed using the SPSS 18 (Statical Package For Social Sciences) package program prepared in accordance with social science researches in computer environment.