Histopatolojik tiplemesi yapılan intrakranial meningiomların Kİ-67 proliferasyon indeksi değerlerinin görünür difüzyon katsayısı ölçümü ile karşılaştırılması
Comparison of ki-67 proliferation index values of histopathological typed intracranial meningiomas with apparent diffusion coefficient measurement
- Tez No: 637516
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal Meningiom, ADC, Ki-67 Proliferasyon İndeksi, İntracranial Meningioma, ADC, Ki-67 Proliferation Index
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Difüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) bulgularının, preoperatif olarak meningiomların histolojik derecesini tahmin etmede etkinliğini ve ADC değeri ile histopatolojik prognoz belirleyici indeks olan Ki-67 proliferasyon indeksi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamızda; 01.10.2013 - 01.10.2019 tarihleri arasında kraniyal MRG'si çekilen, meningiom ön tanısı ile cerrahi rezeksiyon yapılan, patoloji sonucu meningiom olarak gelen ve Ki-67 (MIB 1 klonu) proliferasyon indeksi bakılmış olan 54 hasta retrospektif olarak incelendi. İki ardışık kesitte tümörün solid komponentine denk gelecek şekilde toplam 6 ayrı lokalizasyonundan ROI değerleri ölçülerek ortalama ADC değeri hesaplandı. ROC analizi ile düşük (grade I ) ve yüksek dereceli (grade II ve grade III ) tümör ayırımı için eşik ADC değeri hesaplandı. Düşük ve yüksek dereceli tümörlerde Ki-67 proliferasyon indeksi değerleri ile ADC değerlerinin korelasyonu araştırıldı. Bulgular: Düşük dereceli meningiomlarda ortalama ADC değeri 976,67 ± 105,44 x 10-6 mm2/sn, yüksek dereceli meningiomlarda ortalama ADC değeri 813,72 ± 102,99 x 10-6 mm2/sn olarak bulunmuş olup bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0,001). Yüksek dereceli ve düşük dereceli meningiom ayırımı için yapılan ROC analizi ile eşik ADC değeri 882,50 x 10-6 mm2/sn olarak bulunmuş olup (AUC = 0,868; p < 0,001), bu değerdeki duyarlılık % 83,7, özgüllük % 81,8 olarak hesaplandı. Düşük dereceli meningiomlarda Ki-67 proliferasyon indeksi 5,77 ± 2,43, yüksek dereceli tümörlerde 16 ± 8,95 olarak bulunmuş olup bu farklar istatistiksel anlamlı bulundu (p < 0,001). Ayrıca yüksek ve düşük dereceli tümörlerde Ki-67 proliferasyon indeksi bakılarak yapılan ROC analizinde, duyarlılık % 81,8, özgüllük % 97,7 alındığında eşik değer 9,5 olarak saptandı ( p < 0,001). Ki-67 proliferasyon indeksi ile ortalama ADC değerleri arasında negatif yönde anlamlı ilişki (korelasyon) bulunmuştur (r = - 0,356; p = 0,008). Sonuç: Çalışmanın sonuçlarına göre düşük ve yüksek dereceli meningiomlarda ortalama ADC değerleri anlamlı olarak farklıdır ve preoperatif dönemde tümör derecesinin tahmin edilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the efficacy of Diffusion-Weighted Magnetic Resonance Imaging findings in predicting the histological degree of meningiomas preoperatively and the relationship between ADC value and prognosis determinant index, Ki-67 proliferation index. Methods: In our study, 54 patients who underwent conventional cranial MRI between 01.10.2013 - 01.10.2019, who underwent surgical resection with a preliminary diagnosis of meningioma, who had a pathological outcome as meningioma, and whose Ki-67 (MIB 1 clone) proliferation index was examined, were analyzed retrospectively. In two consecutive sections, the mean ADC value was calculated by measuring the ROI values from a total of 6 separate localizations, corresponding to the solid component that restricts the diffusion most. The threshold ADC value for low (grade I) and high grade (grade II and grade III) tumor separation was calculated by ROC analysis. Ki-67 proliferation index values were compared in low and high grade tumors. The correlation of Ki-67 proliferation index and ADC values was investigated. Results: The mean ADC value in low-grade meningiomas was found as 976,67 ± 105,44 x 10-6 mm2 / sec, and the average ADC value in high-grade meningiomas was 813,72 ± 102,99 x 10-6 mm2 / sec and this difference was found statistically significant (p < 0,001). İn ROC analyses made for identification high and low grade meningiomas, the threshold ADC value was found to be 882.50 x 10-6 mm2 / s (AUC = 0.86; p < 0.000), sensitivity at this value was calculated as 83.7 % and specificity as 81.8 %. The Ki-67 proliferation index was 5.77 ± 2.43 in low-grade meningiomas and 16 ± 8.95 in high-grade tumors, and these differences were statistically significant (p < 0.001). In addition, in the ROC analysis performed by looking at the Ki-67 proliferation index in high and low grade tumors, the threshold value was found to be 9.5 when the sensitivity was 81.8 % and the specificity was 97.7 % (p < 0.001). There was a significant negative correlation between Ki-67 proliferation index and mean ADC values (r = - 0.356; p = 0.008). Results: According to the results of the study, mean ADC values are significantly different in low and high grade meningiomas and contribute to the prediction of tumor grade in the preoperative period.